Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 oct 2007 - Anul XII, nr. 253 (3628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anonimat total

Europarlamentarele pe uliţa satului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

„Ce să aleg? Cartofi, porumb, câini?”. Întrebările de mai sus transpun fidel starea de spirit care domneşte în satele sucevene înaintea alegerilor europarlamentare. Chiar dacă partidele se dau de ceasul morţii să-şi lanseze eurocandidaţii, în mitinguri, pe biciclete sau cum or mai ştii ei, oamenii simpli sunt în derivă totală în privinţa acestui subiect. Până la urmă, este pusă în discuţie şi legitimitatea celor pe care-i trimitem în Parlamentul European, de vreme ce alegătorii nu-i cunosc pe candidaţi, intenţiile acestora, dar nici atribuţiile acestui organism.

 

„Nu ne ajută pe noi cu nimic, dar e bine să fie alegeri”

 

Pe uliţele satelor, campania pentru alegerile europarlamentare, în care s-a dat startul ieri, este o poveste din alt film. Cu gândul mai mult la ploile din ultima vreme, oamenii îşi fac planuri pentru a finaliza, în timp util, campania agricolă de toamnă. Recoltele sunt mai importante, la fel şi faptul că produsele stau nevândute din cauza lipsei clienţilor. „Eu am vreo 3.000 de kg de cartofi şi nu am cui să le vând. Că pâinea şi uleiul s-au scumpit şi, uite, iarna e pe noi. Mă gândesc la ce-o să fac eu, nu la alţii. Cu ce hrănesc eu animalele dacă toate se scumpesc?”, s-a întrebat Eugenia Păstru, o femeie în vârstă de 80 de ani, din satul Sf. Ilie. Şi pentru Nicolae Duceag problemele de zi cu zi sunt mai importante decât alegerile din 25 noiembrie. „Poate ne ajută şi pe noi, să ne dea la pensie încă 10-20 de lei. Tot ar fi bine. Despre alegeri? Sunt bucuros că vor fi. Nu ne ajută pe noi cu nimic, dar e bine să fie alegeri”, a spus Nicolae Duceag din pridvorul casei sale. Recunoaşte că nu ştie nici un candidat şi nici pentru ce se organizează scrutinul de luna viitoare. De lângă el, intervine un amic, Ilie Boca, de 37 de ani: „Cum nu ştii? Ori pe ăsta care-i acuma, sau dacă nu, pe fostul primar”. Cu greu îl convingem că una-i una şi alta-i alta, iar primarul îl va alege abia anul viitor. „Na, păi oricum şi unii şi alţii sunt nişte hoţi. Aşa că, ce mai contează”, şi-a exprimat bărbatul nemulţumirea faţă de lumea politică.

 

„Scrieţi ce vreţi, că nu ştiu ce să spun”

 

Mai spre marginea satului, găsim două femei. Profită de faptul că e zi de sărbătoare (n.r. - Sf. Dumitru) şi discută de ale lor. Mariana Cojocariu a auzit că luna viitoare vor fi alegeri, dar nu prea ştie pentru ce. „Trebuiau puse anunţuri sau afişe prin sat. Nu a venit nimeni să ne spună ce se petrece. Avem şi televizor şi radio şi internet, dar nu avem timp să ne uităm, aşa că, habar nu am pe cine trebuie să alegem şi de ce”, a precizat femeia. Mariana Cojocariu spune că va merge la alegeri, deşi nu cunoaşte nici un candidat. La fel va proceda şi vecina sa, Elena Polocoşer. „Am să mă uit la televizor să văd şi eu cine sunt candidaţii. Mă orientez să văd care e mai bun şi după asta merg la vot. E simplu, nu?”, a declarat Elena Polocoşer. Pentru poştăriţa din Sf. Ilie, mai important este ca oamenii să-şi primească la timp corespondenţa şi pensiile. „Scrieţi ce vreţi, că nu ştiu ce să spun. Chiar dacă zilnic aduc ziare, nu am timp să le citesc, pentru că-s grele şi mă doare spatele”, a spus Ancuţa Reuţ, poştăriţa din sat.

Concluzia unei zile de sondare a opiniei de la sate este trasă de un ţăran, ieşit la poartă pentru a lua pulsul satului: „Merem în Europa călare”.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europarlamentarele pe uliţa satului.
 Vizualizări articol: 854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Europarlamentarele pe uliţa satului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei