Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 oct 2007 - Anul XII, nr. 242 (3617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Premieră la Voroneţ

Salonul Internaţional de Fotografie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Salonul „a adus arta mai aproape de Dumnezeu”

La Mănăstirea Voroneţ a avut loc sâmbătă vernisajul primului Salon Internaţional de Fotografie, manifestare care se circumscrie celei de-a XXVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Film şi Diaporamă „Toamnă la Voroneţ”.

Festivalul, care se va desfăşura în intervalul 29-31 octombrie a.c., s-a anunţat aşadar prin acest preambul cu alură internaţională, care, aşa cum au subliniat organizatorii, a readus prestigioasa competiţie vizuală humoreană „la locul care se cuvine”, de la care şi-a luat numele.

Expoziţia de fotografie, care, ignorând ploaia măruntă şi rece, s-a adăpostit sub streaşina ocrotitoare a bisericii, aliniindu-se de-a lungul zidului exterior, vestit în întreaga lume prin cromatica sa predominant azurie, a reunit un număr de cca. 100 de imagini, alb-negru şi color, realizate de 19 artişti fotografi din 7 state europene (Austria, Franţa, Spania, Letonia, Ungaria, Serbia şi România). De fapt, aşa cum a spus Marius Ioan Ursaciuic, primarul oraşului Gura Humorului, alegerea acestui loc pentru prezentarea salonului „a adus arta mai aproape de Dumnezeu”.

„Din punct de vedere spiritual, Humorul aparţine Voroneţului”

Maica stavroforă Irina Pântescu a avut o intervenţie lămuritoare cu privire la acest preambul al festivalului. Dacă festivităţile de deschidere s-au organizat până acum numai la Gura Humorului, este îndreptăţită şi această deschidere de la Voroneţ, întrucât actul de naştere al Humorului este certificat printr-un document prin care voievodul Ştefan cel Mare a dăruit  mănăstirii poiana Gura Humorului, în care s-a configurat aşezarea.

„Aşadar - a subliniat ea - să se ştie că de fapt Humorul este al Voroneţului şi chiar dacă acum, din punct de vedere administrativ, Voroneţul ţine de Gura Humorului, din punct de vedere spiritual Humorul aparţine Voroneţului”. Ea a salutat prezenţa tuturor celor care-au venit cu acest prilej în incinta sfântului lăcaş, urându-le bun venit oaspeţilor de pe alte meleaguri şi a accentuat „două trăsături caracteristice ale românilor: buna dispoziţie şi ospitalitatea”.

Marius Vasiliu a devenit membru onorific al Asociaţiei Cluburilor Foto din oraşul Gyor

Marius Vasiliu, iniţiatorul şi principalul organizator al acestui salon cu un vernisaj inedit (se cuvine să precizăm faptul că expoziţia a fost prezentată doar pentru o singură zi în aer liber în incinta mănăstirii, putând fi vizionată de-acum la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului) a reliefat „ambianţa specială” a expoziţiei, mulţumind „cu recunoştinţă” obştii mănăstirii Voroneţ pentru găzduire. Cu speranţa mărturisită că de la anul viitor acest salon „se va desfăşura sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică - FIAP şi va fi o componentă permanentă a festivalului <Toamnă la Voroneţ>”, Elvira Romaniuc, directorul muzeului humorean, l-a rugat pe  primarului Marius Ursaciuc să le ofere expozanţilor diplomele de participare. Artiştii fotografi (care, cu două zile în urmă, au fost primiţi cu pâine şi sare fiind întâmpinaţi pe Puzdra, la intrarea în Bucovina, de membrii fanfarei „Generalii Bucovinei” îmbrăcaţi cu ochioasele lor uniforme, care le-au cântat o bătută românească dar şi un ceardaş) au intrat în posesia diplomelor acestui prim Salon Internaţional de Fotografie, care, sub genericul „Călător într-o lume care mai există” (care constituie şi tema festivalului humorean din această toamnă) încearcă să circumscrie nostalgic sentimentul îmbătrânirii unei lumi peste care se aştern straturi noi de civilizaţie. Pentru organizarea acestui salon Marius Vasiliu a primit din partea Asociaţiei Cluburilor Foto din oraşul Gyor (Ungaria) o diplomă specială care-i conferă totodată calitatea de membru onorific al acestei asociaţii.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salonul Internaţional de Fotografie.
 Vizualizări articol: 951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Salonul Internaţional de Fotografie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent