Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2011 - Anul XVI, nr. 199 (4797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gânduri pe un bob de orez

M-au fascinat aproape pâna la obsesie lucrurile mărunte, lucrurile simple din viaţa noastră, cele care SUNT viaţa noastră. Nu prea le luăm în seamă, nu le considerăm demne de atenţia noastră  imediată şi de o consideraţie profundă. O atingere, o privire, o cină cu familia sau prietenii, o îmbrăţişare, o floare în vaza de pe noptieră, copiii jucându-se în preajmă. Atât de multe, atât de multe, aparent banale. Orele, secundele pe care le inhalăm inconştient, nerecunoscători, veşnic nemulţumiţi, cu mintea la ceea ce nu avem. Slăbiciune în forţă şi forţă în slăbiciune. Durere şi bucurie. Dragoste şi ură. Moarte şi viaţă. Moarte şi iubire?

Dacă ne-ar întreba cineva, probabil ne-am aduce aminte de slăbiciune, de durere, de ură şi de moarte. Şi restul? Cei mai mulţi considerăm restul un dat, ceva ce merităm, ceva ce trebuie să vină în mod obligatoriu cu viaţa, un fel de efect imediat al naşterii însăşi. Slăbiciunea, durerea, ura şi moartea par să fie doar întreruperi neplăcute sau tragice ale cursului existenţial,  ceva ce trebuie să îndurăm, ceva ce trebuie să producă respingere şi nu înţelegere, nicidecum învăţare. Poate că adevărul se ascunde în răsturnatul acestui fapt. Poate că aici este un iad, un haos de valori şi non-valori, tentaţie şi virtute amestecate, contopite şi topite, o oglindă distorsionată a sinelui sau doar o iluzie a minţii prinsă între material şi transcedental, între aici şi acolo, între înger şi demon,iadul iluziei, al slăbiciunii şi durerii, al urii şi morţii, unde doar iubirea şi bucuria, puterea şi viaţa sunt întreruperi ale cursului firesc al lucrurilor. Întreruperi pe care trebuie să le preţuim chiar dacă în comparaţie cu moartea sau durerea par să reprezinte un univers miniatural pictat pe un bob de orez.

Micile momente de slăbiciune, micile momente de durere, măruntele momente de ură. Sună ciudat, nu? Un moment de durere nu poate fi mărunt, cu atât mai puţin inevitabilul moment al trecerii în nefiinţă. Se pare însă că în logica noastră doar bucuriile sunt mărunte, la fel şi momentele de iubire, de biruinţă şi de viaţă. Ce e viaţa dacă nu un scurt moment, perfect în sine însuşi, atât de subtil încât nu vedem decât suferinţa şi moartea, atât de frumos încât e natural şi pe care îl irosim încercând să scăpăm de marile suferinţe, de marile slăbiciuni şi de necuprinsa moarte.

Ada Cocoş

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gânduri pe un bob de orez.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gânduri pe un bob de orez0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei