Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iun 2011 - Anul XVI, nr. 145 (4743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ipoteze plauzibile privind naşterea poetului naţional

În anul 1902, în ziua de 14 iunie, comuna Dumbrăveni, judeţul Suceava, a fost cuprinsă de frigurile unei mari sărbători. Boierul şi omul de cultură Leon Ghica, descendent dintr-o familie domnitoare, se simţea dator din motive pe care le vom arăta mai jos să îi ridice poetului naţional un bust impresionant. Opera de artă mult admirată de participanţi a fost realizată în bronz de către sculptorul Oscar Spaethe. Vitregia vremurilor sau nesăbuinţa oamenilor a făcut ca din celebra lucrare, probabil primul bust al poetului, să nu mai rămână decât soclul. Pe acesta se mai poate citi încă şi astăzi „Aici s-a născut Eminescu”. Sprijinit de bust, Petre Grădişteanu afirmă convins că aici s-a născut „strălucitorul geniu al lui Eminescu”. Cu acest prilej, Cincinat Pavelescu şi Ştefan Octavian Iosif i-i-au dedicat poetului câte o odă. Compozitorul Liviu Tempea din Ardeal a pus pe note versurile lui Iosif şi, împreună cu alte cântece, corul din localitate a dat un aer festiv sărbătorii: „Am fost duminica trecută – scrie ziarul „Deşteptarea poporului” an I nr.14, Cernăuţi 15/28 iulie 1902, p.107 – la curtea boierului mare Leon Ghica din Dumbrăveni, în Moldova, al cărui neam se trage din neamul fostului domn peste ţara Moldovei, drept pe vremea când Bucovina a venit la împărăţia noastră. La Dumbrăveni era paradă frumoasă, căci boierul Leon Ghica a pus să facă în bronz şi piatră chipul celui mai vestit poet al neamului nostru, Mihai Eminescu, care a murit înainte de 10 ani şi a aşezat acest chip în grădina sa. Chipul acela este scump şi este pus de amintire căci Eminescu s-a născut la Dumbrăveni şi a făcut fală mare neamului românesc prin cântecele sale. La serbarea din Dumbrăveni, când s-a sfinţit de preot chipul cum ai sfinţi o casă nouă, a cântat un cor da nu cumva din domnime ci din loc de acolo din Dumbrăveni – fetiţe şi băieţi, flăcăi; şi aşa frumos cântau căci toţi ascultătorii, domni mari mulţi, erau uimiţi de frumuseţea cântării şi o tot ascultau cu dragoste nespusă”.

Alte ziare ale vremii, precum „Deşteptarea”, „Conservatorul”, etc. insistă asupra localizării naşterii poetului la Dumbrăveni. Nu întâmplător Leon Ghica a ţinut să aşeze bustul poetului exact în faţa casei în care probabil Eminescu a văzut lumina zilei. „Pe când stăpâneau moşia Dumbrăveni, marii boieri Balş – afirmă Cincinat Pavelescu în „Universul literar” – 391/16 iulie 1933 (Braşov) – se afla ca administrator Eminovici, tatăl poetului Eminescu, aşa că marele scriitor a trăit câţiva ani ai copilăriei sale în căminul boieresc de la Dumbrăveni şi s-a jucat cu fraţii şi surorile sale prin parcul dimprejurul castelului”.

Ecourile literare ale Dumbrăvenilor, castelului şi ale Blancăi, fiica din flori a boierului Balş, sunt prezente în opera poetului („Făt-Frumos din tei”).

Ne întrebăm acuma care sunt temeiurile acestor afirmaţii. Ştim că tatăl lui Eminescu, Gheorghe Eminovici vine în anul 1828 ca administrator la moşia boierului Balş. Acolo s-au născut primii copii ai cuplului: Şerban, Nicolae, Iorgu, Ruxandra, Ilie, Maria şi tot aici a fost zămislit şi poate născut şi Mihai.

Mai târziu, Gheorghe Eminovici cumpără în anii 1849-1850 jumătate din moşia de la Ipoteşti (Botoşani), pe care apoi o arendează Mariei Mavrodin. Actul se găseşte la Arhivele Statului din Botoşani. În acest context intervin suspiciunile referitoare la locul naşterii marelui poet, întrucât putea foarte bine să fie născut şi la Dumbrăveni, dar şi la Ipoteşti (Botoşani). Faptul însă că tatăl poetului a continuat să rămână administratorul moşiei lui Balş din Dumbrăveni pare a înclina balanţa acestor supoziţii spre Dumbrăveni. Însă, indiferent dacă marele Mihai s-a născut la Dumbrăveni sau la Ipoteşti, important rămâne faptul că pământul binecuvântat al Moldovei lui Ştefan a născut un asemenea geniu. Aşa cum s-a întâmplat în cazul altor scriitori, credem şi susţinem ferm că ar fi necesar ca şi Dumbrăvenii să primească numele poetului nepereche.

Prof. Ştefan HRENIUC

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ipoteze plauzibile privind naşterea poetului naţional.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ipoteze plauzibile privind naşterea poetului naţional5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   POETUL NEAMULUI.... trimis de
( 1 aug 2011, 18:14:17
ESTE ADEVARAT, CEL MAI MARE POET AL NEAMULUI ROMANESC NU S-A REMARCAT NUMAI PRIN VERSURI CI SI PRIN FAPTUL CA S-A NASCUT IN CEL PUTIN DOUA LOCURI DEODATA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei