Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2011 - Anul XVI, nr. 87 (4685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cultura şi tradiţia, la coadă, în topul priorităţilor (I)

În societatea zilei de astăzi, în care prioritare sunt obţinerea puterii, scandalul şi criza economică, tradiţia şi cultura îşi fac cu greu loc în viaţa noastră ca români.

Cultura este esenţială pentru orice popor, ajutând la cunoaşterea şi dezvoltarea noastră ca oameni aparţinând unei societăţi care se doreşte a fi civilizată.

Adesea ne uităm rădăcinile, uităm cine suntem şi ce trecut avem ca popor. Din păcate, cu atât mai mult astăzi, când atenţia poporului este focusată pe cu totul alte probleme, cultura şi tradiţia nu mai primesc atenţia necesară, nu mai sunt puse în valoare aşa cum ar trebui.

Există însă şi oameni pasionaţi de acest domeniu, tot mai puţini la număr, dar care se străduiesc să ducă mai departe tradiţiile noastre româneşti.

Este şi cazul domnului profesor Ciprian Hreţcanude la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava. Deşi este profesor de informatică cea mai mare pasiune a sa este dansul popular, fiind îndrumat de mic pe această cale de către tatăl său. Încă din tinereţe şi până în momentul de faţă este membru al formaţiei ”Arcanul” care a fost condusă până în 2005 de regretatul maestru Friedrich Şvarţ. Dorinţa ca tradiţia românească să nu moară în timp l-a făcut pe domnul profesor ca în primăvara anului 2007 să înfiinţeze în cadrul Colegiului de Artă formaţia de dansuri populare ”Flori din Bucovina”. Grupul, care în momentul de faţă este format din 30 de dansatori şi un taraf de 14 membri cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani este coordonat în totalitate de domnul Ciprian Hreţcanu, de la învăţarea dansurilor, programarea spectacolelor şi până la achiziţionarea costumelor pentru reprezentaţii.

Formaţia prezintă la spectacole dansuri din toate zonele ţării, dar în special dansuri moldoveneşti. Domnul profesor spune că ”majoritatea dansurilor sunt transmise exact cum le-am învăţat de la tatăl meu şi de la maestru Friedrich Şvarţ, dar prezentăm şi dansuri care sunt creaţie proprie”. Dansuri ca ”Hora”, ”Bălăceana”, ”Arţăraşul”, ”Arcanul”, ”Bătuta moldovenească” şi ”Oaş” sunt specialitatea ansamblului, ajutat bineînţeles de taraf.

Deşi este o formaţie tânără, ”Flori din Bucovina” se poate lăuda deja cu numeroase participări la concursuri, premii obţinute şi spectacole la care au participat ca invitaţi speciali. După multă muncă prima răsplată obţinută de tinerii talentaţi a fost premiul I pe ţară la  Concursul Naţional de Interpretare Muzicală şi Coregrafică ”Emanuel Elenescu” de la Piatra-Neamţ. De aici au urmat participări la numeroase concursuri, atât pe plan local, naţional cât şi internaţional. Săptămâna Dansului, organizată de Shopping City Suceava, Festivalul Folcloric de la Hârtop, care de altfel este şi satul natal al domnului profesor coordonator, Săptămâna Meşteşugarilor, organizată de Muzeul Satului Bucovinean, Zilele Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, ”Make art don’t conflict” (internaţional) sunt doar câteva dintre concursurile şi spectacolele la care formaţia de dansuri populare ”Flori din Bucovina” a participat. Însă cel mai important concurs pentru  tinerii dansatori a fost ”Florile tinereţii” desfăşurat în iunie 2009 în Italia, la Chieri şi Torino, organizată de Asociaţia italo-română ”Ovidio”. Deşi au concurat cu dansatori profesionişti, cu mult mai multă experienţă ca ei, tinerii suceveni au ieşit învingători şi au reuşit să facă un spectacol pe cinste ridicând la dans sute de spectatori fie ei români sau italieni.

Aici formaţia a atins punctul maxim al evoluţiei de până atunci, fiind apreciaţi şi primind invitaţii la diverse spectacole importante din ţară şi din străinătate. Din păcate totul s-a cam oprit aici. Formaţia nu este susţinută financiar de nimeni, iar domnul profesor nu poate face faţă solicitărilor, având în vedere că pentru a participa la un concurs sau spectacol pentru o astfel de formaţie este nevoie de transport, costume, uneori cazare.

”Am primit invitaţie ca la începutul lunii mai să susţinem un spectacol important în Italia, să reprezentăm românii la un concurs internaţional. Aveam totul asigurat acolo,  dar nu sunt bani de transport şi nimeni nu vrea să ne ajute. Am apelat la domnul primar şi i-am explicat situaţia, dar ni s-a trântit uşa în nas şi ni s-a spus că <<E criză! Nu sunt bani pentru distracţii.>>” declară profesorul coordonator.

Şi nu e singura invitaţie de acest gen pe care formaţia o refuză din lipsă de fonduri.

 

Alexandra-Anamaria ALEXANDRU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cultura şi tradiţia, la coadă, în topul priorităţilor (I).
 Vizualizări articol: 960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Cultura şi tradiţia, la coadă, în topul priorităţilor (I)4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei