Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 oct 2010 - Anul XV, nr. 253 (4544)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

E bine să stai în banca ta şi să faci ce ştii să faci tu mai bine

Grigore Leşe îi învaţă pe tinerii de la C.N.Mihai Eminescu din Suceava cum să-şi pună, aşa cum zicea Noica, sufletul în palmă.

 

Cine e Grigore Leşe şi cu ce se ocupă el?

Un maestru, cel mai mare rapsod al Ţării Lăpuşului. Spune el,  sunt un om simplu  şi spun de atâtea ori: nu vreau să schimb lumea!  Cel mai bun lucru din lumea asta pe care îl fac eu, este că horesc.

Absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, din Cluj Napoca şi al Facultăţii de Interpretare (Fagot), astăzi doctor în muzică, profesor al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi al Universităţii de Muzică Bucureşti.

Printre instrumentele pe care le mânuieşte cu măiestre se numără fluierul, cavalul, tilinca şi toaca.

De 6 ani, realizatorul emisiunii La Porţile Ceriului, TVR Cultural.

Luptă de 35 de ani pentru păstrarea autenticităţii în folclor şi împotriva contrafacerilor de orice fel.


Când şi de ce în Suceava?

Faptul că am putere şi am avut puterea să vin aicea, înseamnă că e ceva, undeva.. este o energie pozitivă. Şi energia asta ne adună, vrând-nevrând.

Luni, 20 septembrie 2010, oraşul nostru l-a găzduit pe maestrul ce a venit pentru realizarea unei preselecţii în cadrul unui concurs de muzică, organizat de un anume Marian Rădulescu, concurs ce se va desfăşura la Buzău. În cadrul aceleaşi zile, domnul Leşe a fost invitatul de seamă al Colegiului Naţional Mihai Eminescu unde a stat de vorbă cu elevii.

 

Elevi, tinerii. Profesor, Leşe: trebuie să ştiţi ce să luaţi din toată lumea asta.

Iubesc tinerii. De ce iubesc tinerii? Tinerii au alte preocupări... e foarte bine că vă duceţi la discotecă şi eu când eu eram tânăr mergeam la joc. Foarte frumos, numai că trebuie să ştiţi ce să luaţi dintr-o discotecă şi din toată lumea asta. Dacă nu ştiţi, sunteţi aşa.. rătăciţi.

Modele trebuie să căutaţi voi. De ce iubesc tinerii? Pentru că vin cu o forţă!

 

Despre cultura noastră tradiţională

Eu, cânt pentru mine. Voi, trebuie să vă regăsiţi. Dacă asta se întâmplă, înseamnă că aţi depăşit deja pe mulţi etnologi din România, care-s etnologi numai pe hârtie.

Nu-mi explic cum, de 50 de ani în România, tineretul nu a învăţat lucruri esenţiale din cultura tradiţională. Trebuie să ştim încotro ne îndreptăm şi ce e de făcut cu aşa zisă cultură tradiţională. Ce înseamnă această cultură? Înseamnă cel mai bun lucru pe care îl fac eu de vreo 35 de ani încoace, şi acela că horesc. Eu am ales cântecul popular pentru că acolo mă potrivesc;  e bine să stai în banca ta şi să faci ce ştii să faci tu mai bine.

Cultura tradiţională însă, este considerată astăzi un fel de divertisment ieftin. Eu, de exemplu, cânt pentru mine. Voi, trebuie să vă regăsiţi. Dacă asta se întâmplă, înseamnă că aţi depăşit deja pe mulţi etnologi din România, care-s etnologi numai pe hârtie.

 

Lecţii de muzică

Este extraordinar cum o horă se îmbogăţeşte de la o interpretare la alta. Dar acum să vă explic din punct de vedere muzical, ce este o doină. Doina trebuie să aibă o desfăşurare: o introducere, înflorituri, recitativ - este apropiată vorbirii- , întreruperi, melisme. În Banat nu există doine. Când aud intelectuali zicând că există doină în Banat, nu mai ştiu ce să fac: să dau telefon sau să sparg televizorul? Şi-aud vorbind asta cam des. De ce? Pentru că nu sunt puşi la punct. Şi atunci, unde sunt doine în România? În teritoriul Bucovinei, în Maramureş, în Oltenia, Muntenia o parte şi PUNCT. Cei din Bihor nu cântă doină, ci tărăgănate.

 

De când şi-a găsit muzica locul în sufletul maestrului

Mi-am dat seama că trebuie să îmi pun sufletul în muzică.

Eu m-am născut într-o familie de unul singur. Mama mea e casnică, are 2 clase. Ea atâta ştie să-mi spună ceti Grigore, adică citeşte Grigore. Trebuia să îmi fac temele în clasele I-IV şi tot îi spunea învăţătoarea: supravegheaţi-l, dar mama mea nu înţelegea ce înseamnă a supraveghea.

Tata lucra. Ştiu că la un moment dat era funcţionar. A lucrat cu evreii şi a fost în spital. La spitalul din Târgul Mureş era director un medic Dragoş, n-am să-l uit. Şi el cânta la vioară. Şi-i zicea la tata: Ionică, mă tu ar trebui să duci copilul la şcoală, uite ce frumos cântă! Şi mă purtau cu spectacole, veneau la taicămiu acasă să ma ia nu ştiu pe unde. Şi-am întârziat cu plecatu la şcoală. Şi m-am dus în clasa a 9a la liceul de muzică, eu n-am conştientizat, spiritul critic se dezvoltă mai târziu, ce-i cu muzica. De aceea ştiu să spun tinerilor ce să facă. Şi m-am dus târziu şi a trebuit să recuperez. E foarte greu. Mi-am dat seama că trebuie să îmi pun sufletul în muzică, mi-au spus alţii: profesorii. Tot timpul avut profesori extraordinari. Şi uite aşa, zilele au trecut. Însă, e foarte greu. Trebuie să ştii să alegi.

 

Lecţie despre dor

- Domnule Leşe, nu vă este dor de satul d-voastră natal?

- Să vă explic un lucru cu dorul. Şi vă întreb pe voi... îţi poate fi dor de ceva pe care nu l-ai văzut, un loc pe care nu l-ai văzut niciodată? Nu. Sigur că îmi este dor, dar de câte ori îmi este dor, am o posibilitate: mă duc acolo.

Eu m-am născut într-un sat de munte, cred că cel mai frumos sat de pe lume. Ştiţi ce-i frumos? Is puţini oameni în sat, casele sunt risipite, dar nu ca în munţii Apuseni, au viaţă. Când au ales oamenii satul, o gândit bine. Biserica e pe o movilă, pe un deluşor de unde vezi tot. Acolo m-o botezat. Şi îmi mai place un lucru: de câte ori mă duc găsesc un scaun la biserică dăruit de bunicul meu. Bunicul meu o fost tâmplar şi de câte ori mă duc zic : ăstă-i bunicul meu, el o dat scaunul la biserică. Nu-i băgat în seama, dar eu mă duc, mă aşez pe el şi spun: asta e scaunul bunicului meu.

 

Şi Bucovina trece examenul - Oamenii ştiu să pună preţ pe animale

Să ştiţi că mulţi confundă Bucovina cu Moldova. M-am dus aici pe satele din Bucovina, şi am rămas impresionat. Şi ştiţi unde am intrat? Am intrat acolo unde dorm animalele. Şi m-am uitat la ce preţ pun oamenii pe animale... Asta îmi aminteşte de un om din Bistriţa. El dormea cu oile, îşi săruta şi mângâia ieduţii tocmai pentru că întreaga lui viaţă se rezuma la oi. 

 

Mesaj pentru voi

Când aveţi întâlniri, trebuie să aveţi întâlniri esenţiale, când citiţi o carte trebuie să ştiţi ce citiţi. Sunt foarte mulţi oameni care nu se abat de la asfalt - şi-i păcat! Aşa-i şi cu muzica.

Paula-Bianca BUTA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului E bine să stai în banca ta şi să faci ce ştii să faci tu mai bine.
 Vizualizări articol: 1057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
E bine să stai în banca ta şi să faci ce ştii să faci tu mai bine5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei