Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2009 - Anul XIV, nr. 171 (4157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Modă

Blahnik, un guru al pantofilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manolo Blahnik este pentru toate iubitoarele de modă un adevărat guru al pantofilor. Nu există femeie care să nu viseze cel puţin la una dintre creaţiile sale, considerate adevărate bijuterii.

Creatorul a devenit cunoscut în întreaga lume după ce fanele serialului „Sex and the City” îi tot auzeau numele din gura lui Carrie Bradshaw, personajul principal al filmului, care nu contenea să laude ori de câte ori avea ocazia minunatele sale perechi de pantofi semnate Manolo Blahnik. Unul dintre episoadele celebrului serial a fost dedicat unei perechi de pantofi din colecţia sa. Nu puţini au fost atunci criticii care au spus chiar că „numele Blahnik apare atât de des în film, încât poate fi considerat a cincea vedetă, după cele patru personaje feminine”.
Blahnik a moştenit pasiunea pentru pantofi de la mama sa. Copilăria şi-a petrecut-o în Santa Cruz, în insulele Canare. Mama sa, care iubea tot ceea ce era realizat din satin şi brocart, îşi comanda încălţămintea la cel mai renumit pantofar al insulei. Pantofii mamei sale, din brocart, mătase şi dantelă veche, încheiaţi cu catarame din metal, erau eleganţi şi uşori - caracteristici pe care Blahnik a căutat întotdeauna să le obţină şi în propriile sale creaţii.
Primele semne de interes faţă de domeniul modei au apărut atunci când Blahnik a studiat în Paris, în cadrul L’Ecole des Beaux-Arts şi la Louvre Art School. Pentru a se întreţine, el a lucrat în această perioadă la un magazin cu imitaţii de haine scumpe din Saint Germain de Prés. În 1970, s-a mutat la Londra, unde a învăţat foarte bine limba engleză. A lucrat mai întâi ca ajutor într-un magazin de îmbrăcăminte, apoi a devenit fotoreporter de modă la Sunday Times.
Împrietenindu-se cu Paloma Picasso şi cu marele fotograf de modă Eric Boman, a reuşit în 1971 să-i arate primele sale schiţe şi proiecte Dianei Vreeland, un nume destul de important printre designerii din New York. Întors la Londra, Blahnik a început să creeze pantofi bărbăteşti pentru Zapata, un butic cunoscut din Chelsea. Şi-a dat seama însă că acest lucru îi limitează creativitatea. Întâlnindu-se cu un designer de top al acelei perioade, Ossie Clark, acesta îi va propune lui Blahnik să creeze pantofi pentru una dintre prezentările sale de modă. Colecţia s-a dovedit un succes şi, în scurt timp, pantofii lui Blahnik devin o obsesie printre jurnaliştii de modă, actriţele şi vedetele acelei vremi.
În 1973, cu ajutorul unui împrumut de 2.000 de lire sterline, Blahnik cumpără magazinul Zapata şi-şi deschide propria afacere, alături de sora sa, Evangelina. Un an mai târziu, va deveni primul bărbat ce va apărea pe coperta ediţiei britanice a revistei Vogue, pozând alături de altă vedetă în plină ascensiune, Angelica Huston.
Creaţiile lui Blahnik devin încet-încet cunoscute şi peste Ocean, iar în scurt timp îşi va deschide primul magazin pe Madison Avenue, centrul modei din New York.



Linii elegante şi detalii extravagante

Pantofii lui Manolo au devenit însă cunoscuţi în aproape întreaga lume o dată cu lansarea serialului „Sex and the City”. Majoritatea modelelor sale de pantofi sunt exclusive şi unicate, altele fiind produse în număr redus. Preţul este şi el pe măsură, cea mai ieftină pereche de pantofi semnată Manolo Blahnik costând 450-500 de euro. De-a lungul anilor, Blahnik a desenat colecţii de pantofi care să completeze munca unora dintre cei mai cunoscuţi designeri: Yves Saint Laurent, Emmanuel Ungaro, Calvin Klein, Perry Ellis, Bill Blass, Fiorucci, Zandra Rhodes, Jean Muir, Jasper Conran şi Rifat Ozbek.
Remarcându-se prin tocuri interminabile, linii elegante şi detalii extravagante, pantofii lui Manolo sunt cu adevărat unici. Multe dintre vedetele de la Hollywood s-au declarat cucerite de farmecul acestora şi au dezvoltat o adevărată pasiune din a-i colecţiona. Madonna, una dintre numeroasele cliente ale creatorului, a declarat într-un interviu că pantofii lui Blahnik sunt „mai ceva decât sexul”.
Blahnik este un maestru al alegerii materialelor din care îşi realizează creaţiile. El foloseşte cu predilecţie pielea, pielea întoarsă, catifeaua, satinul, mătăsurile sau materiale neconvenţionale şi acordă o atenţie deosebită detaliilor. Simţul lui deosebit pentru linii şi siluete, combinat cu talentul de a alege culori, ţesături şi accesorii pentru încălţăminte şi cu felul în care adaptează tehnicile moderne îi asigură poziţia de „geniu” în domeniul creaţiei de pantofi. Chiar dacă sunt peste trei decenii de când Blahnik a realizat prima sa pereche de pantofi, artistul nu se gândeşte la retragere. „În ziua în care voi începe să mă plictisesc, mă voi opri. Dar nu cred că acest lucru se va întâmpla prea curând. Când să am timp să mă plictisesc?”, a declarat Manolo într-un interviu acordat revistei Vogue.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blahnik, un guru al pantofilor.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blahnik, un guru al pantofilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei