Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 nov 2007 - Anul XII, nr. 272 (3645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Plante de apartament

Browallia, un arbust frumos şi rezistent

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Browallia este un mic arbust peren originar din America meridională. Planta creşte sub forma unei tufe rotunde cu multe flori, foarte ramificată. Aceasta poate ajunge până la o înălţime de 30-40 de centimetri.
Tulpinile sunt subţiri, de culoare maro deschis sau verde, frunzele au formă ovală, de culoare verde strălucitor, brăzdate de nervuri proeminente. Browallia produce numeroase flori cu formă de stea şi o mărime de aproximativ trei centimetri. De cele mai multe ori, florile au culoare bleu-violet, cu mijlocul alb sau galben, însă există şi exemplare care produc flori de culoare albă. Browallia este cultivată ca plantă de apartament, însă este folosită de multe ori şi pentru decorarea grădinii. Florile acestei plante sunt utilizate pentru realizarea de buchete.

Îngrijire.
Atunci când este plantată în grădină, Browallia înfloreşte chiar şi dacă se află într-o zonă umbroasă. Dacă este cultivată în apartament, ea trebuie ţinută într-un loc luminos, de preferat la adăpost de razele directe ale soarelui. Planta trebuie protejată de frig şi, începând cu luna octombrie, ghivecele trebuie mutate în casă sau în locuri unde temperatura este mai mare de zece grade Celsius. Browallia trebuie udată cu regularitate, lăsând solul să se usuce între udări. O dată la 15-20 de zile puteţi adăuga în apă îngrăşământ pentru plantele cu flori. Aveţi mare grijă ca în vasul ghiveciului să nu se acumuleze apă, deoarece rădăcinile putrezesc foarte repede. Din acest motiv trebuie să asiguraţi un drenaj foarte bun al solului. Sunt indicate ghivecele suspendate, care oferă plantei cele mai bune condiţii de dezvoltare. Dacă doriţi să plantaţi Browallia în grădină, trebuie să ţineţi cont de două lucruri: drenajul solului din grădina dumneavoastră şi alegerea unui loc protejat de vânt. În ceea ce priveşte solul, această plantă preferă terenul bogat în materie organică. Adăugaţi la plantare compost sau turbă acidă, precum şi un pic de nisip şi pietre. Pentru a-i oferi cele mai bune condiţii, schimbaţi solul o dată la doi-trei ani.

Înmulţire, paraziţi şi boli.
Înmulţirea Browalliei se realizează prin seminţe la începutul primăverii. Acestea nu se acoperă după ce sunt plantate pentru că au nevoie de lumină pentru germinare. Germinează uşor în 14-21 de zile la o temperatură de 21-24 de grade Celsius. Atunci când sunt cultivate în interior, răsadurile cresc lent, însă, dacă sunt mutate în grădină, creşterea va fi foarte rapidă.
De asemenea, înmulţirea se poate realiza şi prin butaşi, ce pot fi prelevaţi în orice perioadă a anului, însă specialiştii recomandă efectuarea acestei operaţii toamna. Ei se plantează într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale şi trebuie menţinuţi într-un loc umed şi cald până în momentul dezvoltării complete a rădăcinilor noilor plante.
În ceea ce priveşte paraziţii, trebuie să fiţi atenţi la acari şi la afide, care atacă florile şi frunzele şi fac ca planta să capete un aspect lipicios. Paraziţii pot fi îndepărtaţi prin ştergerea şi tratarea plantei cu un insecticid specific. Îngălbenirea frunzelor este un semnal că planta este ţinută într-un mediu prea uscat. În această situaţie este indicat să pulverizaţi apă pe frunze pentru a creşte nivelul de umiditate.

Sfaturi.
În momentul uscării frunzelor sau florilor, acestea trebuie îndepărtate. Deşi planta creşte destul de mult, Browallia nu are nevoie de un ghiveci mare. Cinci plante mici puse într-un ghiveci de 20 de centimetri vor forma o tufă impresionantă. Pentru a avea o plantă tufoasă este indicat să rupeţi vârful lăstarilor o dată sau de două ori, atunci când planta este încă tânără. Dacă la mijlocul verii observaţi că Browallia şi-a pierdut din prospeţime şi pare că se ofileşte, tăiaţi-o de la jumătate pentru a încuraja reînflorirea. Dacă doriţi ca planta să facă flori în perioada iernii, efectuaţi operaţiunea de însămânţare la sfârşitul verii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Browallia, un arbust frumos şi rezistent.
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Browallia, un arbust frumos şi rezistent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei