Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 273 (7274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9712 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5441 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Un vizionar, doi vizionari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viitor de aur ţara noastră are, este versul pe care adesea îl cităm / utilizăm în contexte din cele mai diverse (cu predilecţie la mişto, în băşcălie), majoritatea fără să ştie că îi aparţine lui Dimitrie Bolintineanu, un poet de multă vreme uitat sau ignorat, cândva elogiat ca unul din precursorii notabili ai lui Eminescu. Ceea ce pare însă miştocăreală veritabilă este versul următor al poemului: "Şi prevăz prin secoli a ei înălţare". Sunt cam "doi secoli" de când scria Bolintineanu asta, iar înălţarea de care vorbea se tooot lasă aşteptată. Încă mai nasol: ori de câte ori viitorul roz/ de aur / luminos sau cum o mai fi fost el considerat de numeroşi vizionari la fel de breji că Bolintineanu era mai dorit, mai aşteptat, de fiecare dată se transforma într-o fată morgana iute ca Usain Bolţ, îndepărtându-se într-o gonetă nebună. Este, aşadar, un adevăr că la viziuni stăm mai bine ca restul planetei, numai că la rubrica transformării viziunilor în realitate avem înscrise 0 (zero) puncte, cam cât au înscris la un loc, în 180 de minute de joc, cele două naţionale ale României, aia de loseri şi aia de născuţi talent şi morţi speranţă. Dacă la ăi' bătrâni nu speram la mult mai mult de cât a ieşit (la date, că la luate mai era loc!), ăia tineri ne dăduseră ceva speranţe, ori mai degrabă iluzii, că ar putea recidiva, după modelul pe care naţionala de la aceeaşi categorie de vârstă ni-l oferise asta vară, încântându-ne. Aici se cuvin făcute nişte adnotări. Prima ar fi aceea că e greu de presupus, după atâţia ani de secetă totală, că tocmai noi am putea produce două generaţii consecutive de ultratalentaţi, de presupuşi viitori mari performeri. A doua e încă mai dramatică şi se referă la evoluţia în timp a ultratalentaţilor. De aceea, vă rog frumos, boieri dumneavoastră, să-mi spuneţi care din băieţii ăia din dream team-ului care juca ceva în turneul final a ajuns între timp superstar? Care a prins vreuna din echipele alea care chiar contează? Ce, mă lăcomesc!? Atunci o iau mai uşor: care din ei este chiar titular la echipele alea de mâna a doua (chiar a treia) pe unde s-au pripăşit? Păi, atunci cum să ne mai mire că 7 sau 8 din ei au fost acolo, pe Wanda Metropolitano (mamăăă, ce stadion!), contribuind direct la producerea cataclismului? Pe scurt: o fi având viitor de aur ţara ăsta prost făcută, numai că atunci când viitorul devine prezent se transformă brusc în rahat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un vizionar, doi vizionari.
 Vizualizări articol: 2034 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un vizionar, doi vizionari5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei