Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 oct 2010 - Anul XV, nr. 246 (4537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Derby românesc din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o ţară în care toate merg anapoda, sigur că fotbalul n-ar avea nici un motiv să facă excepţie, mai ales că el este o „oglindă a societăţii”, cum inspirat şi de-a dreptul metaforic se exprima pe gură miliţianul Dragomir încă de acum mulţi ani (trăiască!). În balamucul ăsta există totuşi un reper: „eternul derby” (cum inspirat îl numesc ziariştii de zeci şi zeci de ani, predându-se ştafeta metaforei de la o generaţie a alta) Steaua – Dinamo. E un fel de Real – Barcelona sau de Chelsea – Manchester, ba chiar mai mult decât atât, fiindcă la ăia derby-urile au loc doar pe gazon, în timp ce la noi el începe cu mult timp înainte, pe sticlă şi pe hârtie, continuă tot acolo vreme bună, dar se extinde chiar înainte de a începe şi pe străzi, prin tramvaie şi uneori în beciurile Poliţiei şi Jandarmeriei, finalizându-se cu amenzi şi dosare penale. Exact ca în restul societăţii: suntem undeva la limita dintre sclavagism şi Evul Mediu, dar ne sună bine să ne dăm europeni, deşi între noi şi restul continentului distanţa este cosmică. Invariabil, indiferent cine ar arbitra, la sfârşit există cel puţin o tabără de nemulţumiţi care dă vina pe arbitri (care au contribuit decisiv la victoria ălorlalţi) şi, desigur, pe ghinion, ăilalţi fiind mereu beneficiari ai unei bafte porceşti. La urmă, dacă nu cumva se termină egal (şi, deci, toată lumea a fost furată de arbitri şi lovită de ghinion), învingătorii ne vorbesc despre victoria pe care evident că şi-au dorit-o mai mult, iar ăilalţi descoperă înţelepciunea nemăsurată din vorbele antrenorului: „Ne-a spus că acu’ e important să uităm cât mai repede înfrângerea asta şi să pregătim cât mai bine meciul următor” (pe bune, a zis-o unu’, alaltăieri, după meci), după care vine ca o sentinţă implacabilă chestia aia cu „Viaţa merge înainte!”. Restul sunt doar mici glumiţe de stână, o hârjoneală cu iz de dosul gării sau de curtea interioară a pârnăii, în cazul nostru concret cele practicate de domnii Becali, de meserie europarlamentar şi cioban, şi Borcea, de meserie traficant de butelii şi sufletist, că de aia mai are din când în când probleme cardio. Despre fotbalul jucat aproape că n-are sens să discutăm. A făcut-o oricum mai bine alde Babicu’, la Sport.ro, după meci, vorbind despre gafa lui Tătăruşanu de la penalty. Dacă a ajuns Babicu’ să vorbească despre gafe, noi ce dracu’ să mai zicem?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Derby românesc din România.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Derby românesc din România2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei