Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 oct 2014 - Anul XIX, nr. 236 (5745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce se întâmplă cu noi după ce inima nu mai bate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul celui mai amplu studiu realizat vreodată despre experienţele la limita morţii, cercetătorii au aflat detalii interesante despre ce se întâmplă după ce inima şi creierul nu mai funcţionează.

Studiul, început în anul 2008, a implicat peste 2.000 de oameni care au suferit un stop cardiac, pacienţi din 15 spitale din Statele Unite, Marea Britanie şi Austria.

Aproximativ 40% dintre cei care au supravieţuit au declarat că au fost conştienţi în perioada în care erau morţi clinic, adică inima lor nu mai bătea.

Medicul Sam Parnia, autorul studiului, spune că după ce inima nu mai bate, există un interval de aproape 3 minute în care mai există o formă de conştienţă, deşi creierul nu mai funcţionează după primele 30 de secunde de stop cardiac.

„Nu există o clipă a morţii. Moartea începe când se opreşte inima şi este un proces care continuă o perioadă”, precizează Parnia.

Cercetătorii au aflat durata acestui interval datorită unui pacient care a supravieţuit unei experienţe la limita morţii. El a spus că a auzit aparatul de resuscitare folosit de medici, care bipăia la un interval de 3 minute. Acel pacientul auzise de două ori sunetul.

În plus, tot ce descrisese bărbatul se întâmplase în realitate în perioada în care medicii au încercat să-l salveze.

Sam Parnia crede că mulţi pacienţi au experienţe la limita morţii în timpul unui stop cardiac, dar unii dintre ei nu-şi mai pot aminti din cauza medicamentelor pe care le primesc.

Proiectul condus de Sam Parnia se numeşte Aware şi a fost lansat în 2008. Până acum au fost analizaţi peste 2.000 de pacienţi, dintre care 330 au supravieţuit stopului cardiac.

 

Roxana Ruscior 

Sursa: Business Insider

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce se întâmplă cu noi după ce inima nu mai bate.
 Vizualizări articol: 2199 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce se întâmplă cu noi după ce inima nu mai bate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Calamar la grătar umplut cu brânză de capră şi caşcaval Porţii:1 (300 g)Timp de preparare:10-15 minuteCalorii:500 calorii / porţieIngrediente:Calamar intreg - 250 gTelemea de capră - 100 gCaşcaval - 100 gArdei gras - 30 gUnt - 30 gOrez basmatic - 50 gBoia dulce - 5 gMod de preparare:Calamarul se curăţă... Citeşte