Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2014 - Anul XIX, nr. 136 (5645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Compromisul care ne-a făcut oameni: cercetătorii au identificat târgul ce a jucat un rol cheie în dezvoltarea noastră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Creierul uman consumă 20% din energia noastră de-a lungul unei zile, iar o nouă cercetare sugerează că apetitul său vorace ar putea fi rezultatul unui compromis evoluţionar: strămoşii noştri au dezvoltat inteligenţa cu preţul puterii.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma unui studiu asupra metabolismului (modul în care corpul transformă alimentele în energie) efectuat pe oameni, cimpanzei, şoareci şi maimuţe rhesus. Oamenii de ştiinţă au analizat profilul metabolic al rinichilor, muşchiului coapsei şi a trei regiuni cerebrale ale fiecărei specii. Apoi, specialiştii au calculat cât de repede s-au schimbat metabolismul acestor organe unul faţă de celelalte de-a lungul evoluţiei, începând cu momentul în care speciile s-au separat şi au început să evolueze pe căi diferite.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, de-a lungul a şase milioane de ani, cortexul prefrontal s-a schimbat de patru ori mai repede la oameni decât la cimpanzei, iar muşchii s-au schimbat de opt ori mai repede, oamenii dezvoltând mai multă putere cerebrală în dauna puterii musculare.

Editorul jurnalului ştiinţific PLoS Biology, biologul Roland Roberts, afirmă că, per kilogram, oamenii au astăzi jumătate din forţa unei maimuţe sau a unui cimpanzeu, însă suntem cu mult mai deştepţi.

„Muşchii slabi ar putea fi preţul pe care l-am plătit pentru necesităţile metabolice ce ne permit să avem capacitatea cognitivă extraordinară de care beneficiem”, a explicat Roberts pentru National Geographic.

Sursa: The Week, PloS Biology, NG

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Compromisul care ne-a făcut oameni: cercetătorii au identificat târgul ce a jucat un rol cheie în dezvoltarea noastră.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Compromisul care ne-a făcut oameni: cercetătorii au identificat târgul ce a jucat un rol cheie în dezvoltarea noastră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei