Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 apr 2014 - Anul XIX, nr. 79 (5588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Descoperire sumbră la Harvard: trei cărţi legate în piele umană!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei volume legate în piele umană, care datează din secolul al XVII-lea, au fost descoperite în Biblioteca Universităţii Harvard din statul american Massachusetts, informează lefigaro.fr.

Printre cele 15.000 de volume păstrate în biblioteca prestigioasei universităţi americane se află trei suveniruri macabre, care amintesc de teribila modă a bibliopegiei antropodermice. Bibliopegia antropodermică era o practică populară în secolul al XVII-lea, ce consta în confecţionarea copertelor de carte din piele umană.

Site-ul Universităţii Harvard a readus în atenţia publicului acea tehnică. Informaţia a fost publicată prima dată în Harvard Crimson, ziarul studenţilor de la celebra universitate americană, însă a rămas aproape neobservată, în 2006. În urmă cu câteva zile, articolul a fost "dezgropat" de site-ul Reddit şi, de atunci, a fost distribuit în număr mare pe reţelele de socializare.

Una dintre cărţi, "Practicarum quaestionum circa leges regias", a fost legată cu pielea unui om jupuit de viu în 1632. Autorul cărţii afirmă în prefaţa volumului că s-a gândit la acea copertă ca la un fel de "memento mori".

Directorul departamentului de manuscrise rare de la Harvard, David Ferris, a declarat pentru Harvard Crimson că "legarea cărţii era considerată ca un omagiu, în spiritul inelelor şi bijuteriilor făcute din părul morţilor, în secolul al XIX-lea. Ceea ce astăzi ni se pare macabru, în epocă era considerat un fel de a onora memoria unui mort".

Unul dintre celelalte două volume, "Des destinées de l'âme", de Arsène Houssaye, provine dintr-o colecţie de eseuri franceze despre sufletul uman, iar pielea în care a fost legat a fost extrasă de pe spatele unei paciente anonime dintr-un azil psihiatric, decedată în urma unei crize de apoplexie. Al treilea volum este o traducere a "Metamorfozelor" lui Ovidiu.

Alte cărţi legate în piele umană pot fi consultate la Universitatea Pennsylvania.

Reprezentanţii bibliotecii de la Harvard ar fi preferat ca această "poveste" să rămână secretă. Cărţile sunt, într-adevăr, accesibile tuturor şi generează o anumită curiozitate în rândul publicului. Analize ADN sunt deja în curs, pentru a determina dacă numeroasele rafturi ale bibliotecii conţin şi alte volume legate în piele umană.

 

Florin Bădescu

Surse: Mediafax, Le Figaro, Harvard

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Descoperire sumbră la Harvard: trei cărţi legate în piele umană!.
 Vizualizări articol: 1418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Descoperire sumbră la Harvard: trei cărţi legate în piele umană!5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei