Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 302 (5509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar a murit la vârsta de 81 de ani

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski "Pianistul/ The Pianist", a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala, notează bbc.co.uk.

"Puterea şi mesajul muzicii sale... vor rămâne veşnic în amintirea mea", a spus Jerzy Kornowicz, directorul Asociaţiei Compozitorilor Polonezi.

Wojciech Kilar a creat coloana sonoră pentru filme ca "Dracula" şi "A noua poartă/ The Ninth Gate".

Deşi prima sa dragoste a fost să scrie simfonii şi partituri pentru concerte, Wojciech Kilar a devenit cunoscut la nivel mondial în calitate de compozitor de film, lucrând la peste 130 de filme şi cu regizori celebri, ca Jane Campion şi Francis Ford Coppola.

Muzica din filmul "Dracula" i-a adus premiul din partea Societăţii Americane a Compozitorilor, Autorilor şi Editorilor, în 1992.

Se pare că Francis Ford Coppola i-a dat mână liberă în a compune partiturile pentru "Dracula" şi se spune că, atunci când regizorul american l-a întrebat pe Kilar cum face de creează astfel de piese, compozitorul polonez i-a răspuns criptic: "Trebuie să locuieşti în Katowice".

Născut în 1932, Wojciech Kilar a studiat pianul şi compoziţia în Polonia şi a absolvit State Higher School of Music în Katowice, în 1955. Inspirat de munca lui Claude Debussy şi Maurice Ravel, Wojciech Kilar a cofondat Karol Szymanowski Society, în 1977, munca sa cuprinzând cântece folk poloneze şi muzică catolică bisericească.

Pasiunea sa pentru motive simple şi folosirea basului şi violoncelului au dat muzicii sale un aer romantic şi astfel a ajuns în atenţia producătorilor de filme.

Kilar a spus la un moment dat că motivele care l-au făcut să creeze muzică pentru filme au fost, în această ordine, numele regizorului, salariul şi scenariul.

În Polonia, Wojciech Kilar a colaborat în mod frecvent cu trei regizori importanţi: Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski şi Krzysztof Zanussi. În 1991, Zanussi a făcut un film biografic despre compozitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar a murit la vârsta de 81 de ani.
 Vizualizări articol: 2029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar a murit la vârsta de 81 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei