Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 261 (5468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Torţa Jocurilor Olimpice de la Soci, purtată pentru prima dată în istorie în spaţiu

O navetă rusească de tip Soiuz a decolat joi dimineaţa din stepele Kazahstanului, cu trei astronauţi şi torţa olimpică la bord, pentru o escală în spaţiu, prima dată în istorie, potrivit unor imagini transmise de televiziunile ruseşti, relatează AFP.

Astronauţii rus Mihail Tiurin, american Rick Mastracchio şi japonez Koichi Wakata au decolat la ora 4.14 GMT (6.14, ora României) de pe cosmodromul rus de la Baikonur, la bordul unei navete de tip Soiuz inscripţionate cu simbolul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci (în sudul Rusiei) care se vor desfăşura în perioada 7-24 februarie 2014 - Sochi2014.ru - şi cele cinci inele olimpice.

Înainte de a urca la bordul navetei, care se îndreaptă spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), astronauţii au pozat fiecare în parte, în faţa presei, cu torţa în culorile roşie şi gri, simbolul idealului olimpic.

"Flacăra olimpică este un simbol al păcii şi sunt foarte mulţumit să îndeplinesc o asemenea misiune", a declarat cosmonautul rus Mihail Turin, totodată comandant de bord, cu puţin înainte de decolare.

Astronautul american Rick Mastracchio şi-a exprimat şi el entuziasmul. "Sunt foarte mulţumit că putem participa la evenimente atât de importante, ca munca pe staţia spaţială şi Jocurile Olimpice", a spus el.

După un zbor de mai puţin de şase ore, amararea la ISS a "Soiuzului olimpic" este prevăzută la ora 10.31 GMT (12.31, ora României).

La bordul navetei Soiuz de tip TMA-11M şi apoi pe ISS, au fost luate măsuri de precauţie. Flacăra va fi stinsă, în mod excepţional, în timpul călătoriei în spaţiu, din motive de securitate.

Cei trei membri ai echipajului se vor alătura celorlalţi şase cosmonauţi aflaţi deja pe ISS. Staţia va fi ocupată timp de o săptămână de nouă persoane, pentru prima dată din octombrie 2009, potrivit NASA.

Alţi doi cosmonauţi ruşi aflaţi deja la bordul ISS, Oleg Kotov şi Serghei Riazanski, vor efectua sâmbătă o ieşire în spaţiu cu torţa olimpică.

După această etapă inedită, torţa va reveni pe Terra la bordul unei capsule Soiuz, însoţită de Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americană) şi Luca Parmitano (italian), care se întorc dintr-o misiune de cinci luni şi jumătate în spaţiu. Aterizarea lor este prevăzută pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (4.50, ora României) în stepele Kazahstanului.

În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Torţa Jocurilor Olimpice de la Soci, purtată pentru prima dată în istorie în spaţiu.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torţa Jocurilor Olimpice de la Soci, purtată pentru prima dată în istorie în spaţiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei