Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 261 (5468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel mai vechi strămoş al lui Tyrannosaurus rex, descoperit în Statele Unite

Fosila unui tiranozaur care a trăit acum 80 de milioane de ani, denumit Lythronax, a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, Utah, aceasta fiind cea mai veche specie din linia lui T. rex şi cea mai apropiată de acesta, au anunţat paleontologii americani, informează AFP.

Asemenea lui Tyrannosaurus rex, Lythronax argestes era un carnivor biped de mărimi impresionante, cu o lungime de opt metri şi o greutate de 2,5 tone, era înzestrat cu braţe scurte şi avea un bot îngust şi scurt. Craniul turtit în partea din spate îi permitea să aibă un câmp vizual extins.

Înainte de apariţia lui Lythronax argestes, tiranozaurii aveau dimensiuni mult mai reduse, spun oamenii de ştiinţă.

Lythronax a trăit în urmă cu 84 - 70 de milioane de ani, la sfârşitul cretacicului, pe continentul Laramidia (care a existat în urmă cu 95 - 70 de milioane de ani), în perioada în care America de Nord era separată de o mare. Laramidia forma masa occidentală, iar Appalachia, partea orientală.

Tyrannosaurus rex, descendentul său, a trăit cu 70 - 66 de milioane de ani în urmă, perioadă după care dinozaurii au dispărut de pe Terra, în urma impactului cu un asteroid gigantic, care a modificat clima terestră.

"Până la descoperirea lui Lythronax, se considera că tiranozaurii de mari dimensiuni apăruseră cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, când, de fapt, Lythronax exista deja de peste 10 milioane de ani", spune Mark Loewen, paleontolog la Muzeul de istorie naturală din Utah, conducătorul echipei de cercetare, care şi-a publicat descoperirea în revista americană PLOS ONE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai vechi strămoş al lui Tyrannosaurus rex, descoperit în Statele Unite.
 Vizualizări articol: 403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai vechi strămoş al lui Tyrannosaurus rex, descoperit în Statele Unite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei