Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 258 (5465)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scriitorul Yann Moix, recompensat cu premiul Renaudot pe 2013

Scriitorul francez Yann Moix a fost recompensat, luni, cu premiul Renaudot pe 2013, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase trofee literare acordate în Franţa, informează AFP.

Yann Moix a fost premiat pentru volumul "Naissance", apărut la editura Grasset, un roman dens, centrat pe "infernul" relaţiilor dintre părinţi şi copii.

Romancierul francez a fost desemnat câştigător în primul tur de scrutin, cu şase voturi. Romanul "Naissance", un volum de aproape 1.200 de pagini, debutează cu venirea pe lume a autorului, în insultele părinţilor săi.

Premiul Renaudot a fost atribuit, luni, în aceeaşi zi cu prestigiosul premiu Goncourt, aşa cum cere tradiţia, la restaurantul parizian Drouant.

Ceilalţi finalişti ai premiului Renaudot au fost scriitorii Etienne de Montéty, pentru volumul "La Route du salut" (editura Gallimard), Charif Madjalani, pentru volumul "Le dernier seigneur de Marsad" (editura Seuil), şi Romain Puértolas, pentru volumul "L'extraordinaire voyage du Fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea" (editura Le Dilettante).

Premiul Renaudot pentru eseu pe 2013 i-a revenit scriitorului Gabriel Matzneff, pentru volumul "Séraphin, c'est la fin".

Înainte de anunţarea câştigătorului, în timp ce jurnaliştii şi fotografii aşteptau cu nerăbdare, aproximativ 10 activiste din mişcarea feministă La Barbe au pătruns pentru scurt timp în restaurantul Drouant pentru a citi o declaraţie-manifest cu scopul de a protesta faţă de lipsa femeilor din juriul acestui premiu şi de pe lista scriitorilor nominalizaţi.

"Domnilor din Academia Goncourt, La Barbe este alături de voi pentru a celebra gloria verbului masculin", a strigat o militantă.

"Stimaţi membri din juriul Goncourt, în 110 ani şi dintre cele 109 premii acordate, aţi premiat de 99 de ori bărbaţi şi scriitori talentaţi", a ironizat această mişcare feministă pe contul ei de Twitter.

Romanul premiat cu Goncourt, un premiu înfiinţat în 1903 şi care este cel mai vechi dintre trofeele literare franceze, generează în general vânzări de 300.000 - 400.000 de exemplare, în medie, şi o cifră de afaceri cuprinsă între 6 milioane de euro şi 8 milioane de euro. La aceste sume se adaugă cele încasate din traducerile romanului şi cele aduse de republicările acestuia în format de buzunar.

În 2012, premiul Renaudot a revenit scriitoarei Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, pentru volumul "Notre-Dame du Nil", publicat la editura Gallimard.

Premiul Renaudot (numit şi "Théophraste Renaudot") este o distincţie literară creată în 1926 de zece critici de artă care aşteptau deliberările juriului premiului Goncourt. Premiul Renaudot, deşi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este un fel de completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în aceeaşi zi şi în acelaşi loc, în prima săptămână din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris.

În 2013, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 24 octombrie scriitorului Christophe Ono-dit-Biot, pentru volumul "Plonger", publicat de editura Gallimard.

Luni, scriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013 pentru volumul său "Au revoir là-haut".

Premiul Femina va fi decernat pe 6 noiembrie, în timp ce premiul Médicis va fi acordat pe 12 noiembrie.

Premiul Interallié încheie sezonul distincţiilor literare franceze pe 19 noiembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scriitorul Yann Moix, recompensat cu premiul Renaudot pe 2013.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scriitorul Yann Moix, recompensat cu premiul Renaudot pe 20130.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei