Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 246 (5453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Ceasul biologic" din ADN, descoperit de un cercetător american

"Ceasul biologic" intern, înscris în ADN, care măsoară vârsta biologică a ţesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetică american, de la Universitatea California din Los Angeles, informează theguardian.co.uk.

Descoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme şi tratamente care să încetinească procesul de îmbătrânire.

Steve Horvath a cercetat ADN-ul a aproximativ 8.000 de mostre care includeau 51 de tipuri de celule şi ţesuturi sănătoase şi canceroase. "Ceasul biologic" a indicat faptul că, în timp ce numeroase celule sănătoase îmbătrânesc în acelaşi ritm cu vârsta biologică a corpului, altele au o rată a îmbătrânirii mai mare sau mai mică.

Mai exact, profesorul american a urmărit modul în care procesul de metilare, care modifică structura chimică a ADN-ului, variază odată cu vârsta.

Astfel, Steve Horvath a descoperit că metilarea a 353 de markeri ADN variază semnificativ odată cu vârsta şi că poate fi folosită exact ca un "ceas biologic".

Vârsta organelor bolnave variază foarte mult, cu o diferenţă ce poate ajunge chiar şi la câteva decenii faţă de ţesuturile sănătoase ale aceleiaşi persoane.

"În cele din urmă, ar fi extraordinar să punem la punct proceduri terapeutice pentru resetarea «ceasului biologic», care să ne menţină tineri", a declarat profesorul american.

Terapiile antiîmbătrânire au devenit o temă importantă de studiu pentru cercetători, care încearcă să identifice cei mai importanţi factori de risc pentru bolile incurabile asociate mai ales cu acest proces.

Steve Horvath a arătat că acest "ceas biologic" a fost resetat până la zero când celulele prelevate dintr-un organism adult au fost reprogramate pentru a reveni la structura unei celule suşă.

Pentru descoperirea procesului de transformare a celulelor adulte în celule suşă, care se pot dezvolta în orice tip de ţesut al corpului, John Gurdon, de la Universitatea Cambridge, şi Shinya Yamanaka, de la Universitatea Kyoto, au câştigat premiul Nobel pentru Medicină în 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Ceasul biologic" din ADN, descoperit de un cercetător american.
 Vizualizări articol: 781 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Ceasul biologic" din ADN, descoperit de un cercetător american0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei