Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 240 (5447)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un nud de Tonitza evaluat la 50.000 de euro, la licitaţia Goldart de joi

Un nud pictat de Nicolae Tonitza, evaluat la 50.000 de euro, se numără printre obiectele care vor fi scoase la licitaţie joi, în Capitală, la casa Goldart, alături de manuscrise rare, ediţii princeps şi lucrări de grafică, sculptură şi pictură aparţinând unor artişti români consacraţi.

Potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, licitaţia va avea loc joi, începând cu ora 19.00, la Hotel Marshal Garden din Bucureşti.

Dintre rarităţile bibliofile, sunt prezente unica serie completă (a 4-a) a "Biletelor de papagal" din perioada 1944-1945, ediţia Titu Maiorescu a "Poesiilor lui Eminescu" din 1895, câteva ediţii princeps din opera lui Tudor Arghezi şi a lui Gala Galaction, o ediţie liliputană "Faust", de J. W. Goethe, o mapă rară cu 64 de planşe impecabile ilustrând Palatul Băncii Chrissoveloni din Bucureşti, un album rar al Castelului Peleş, cărţi bisericeşti, abecedare vechi, reviste interbelice şi fotografii inedite.

Arta contemporană este ilustrată de nume consacrate precum Sorin Ilfoveanu, Aurel Nedel, Zamfir Dumitrescu, Viorel Mărgineanu şi Ştefan Câlţia.

De la sculptura lui Boris Caragea şi Oscar Spaethe la grafica lui Aurel Jiquidi, Paul Neagu, Jean Al. Steriadi, Ion Alin Gheorghiu, Theodor Pallady, Aurel Băeşu, N. Grant, până la pictura ieşită de sub penelul unor binecunoscuţi artişti, arta plastică este consistent reprezentată în sesiunea actuală.

Printre numeroasele opere oferite publicului se numără şi "Nud", de Nicolae Tonitza, evaluată la 42.000 - 50.000 euro. Motiv privilegiat în opera lui Tonitza, asupra căruia a revenit de nenumărate ori, nudul feminin l-a cucerit prin afectivitatea temei, prin senzualitatea sa intrinsecă şi, nu mai puţin, prin varietatea valenţelor artistice oferite. Şi în nudul din această licitaţie se regăseşte aceeaşi plăcere pentru fluiditatea liniei, gustul pentru construcţia volumelor şi rigoarea cromatică. Spre deosebire de alte creaţii asemănătoare, în care forma personajului se decupează fragil pe un fundal decorativ, căpătând la rândul său valenţe ornamentale, în cazul de faţă nudul respiră o voluptate aparte, impregnată de consistenţă plastică. Atmosfera creată de griurile vibrate din fundal, elimină orice tentă artificială, iar frumosul natural este pus în valoare prin frumosul artistic.

De asemenea, "Amiază la Balcic", de Nicolae Dărăscu, evaluată la 20.000 - 26.000 euro, este o altă operă prezentată publicului. Atmosfera peisajelor dobrogene, cuprinsă într-o lumină aparte care învăluie volumele şi nuanţează umbrele, l-a fermecat pe Dărăscu încă de timpuriu. În "Amiază la Balcic", aidoma altor lucrări inspirate de Dobrogea, pictorul evită pitorescul mărunt, exotismul factic, pentru a sonda nobleţea spaţiului, ritmurile volumelor şi armonia culorilor. Vibraţia luminoasă capătă o surprinzătoare materialitate, ritmurile cromatice largi, mai ales, conferă luminii o incontestabilă consistenţă. Impresia de monumentalitate este sporită de ariditatea peisajului şi de rigurozitatea construcţiilor.

Alte lucrări prezentate amatorilor de frumos sunt "Un buchet de liliac", de Octav Băncilă (4.200 - 5.000 euro), "Natură statică cu sticle şi lămâi", de Ion Pacea ( 1.900 - 2.500 euro), "Mediaş", de Spiru Vergulescu (1.600 - 1.800 euro), "Natură statică", de Mihai Cismaru (1.100 - 1.300 euro).

Lucrările pot fi văzute pe site-ul www.goldart.ro sau în expoziţie, miercuri, între orele 11.00 - 21.00, şi joi, între orele 11.00 - 18.00, la Hotel Marshal Garden.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nud de Tonitza evaluat la 50.000 de euro, la licitaţia Goldart de joi.
 Vizualizări articol: 667 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un nud de Tonitza evaluat la 50.000 de euro, la licitaţia Goldart de joi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei