Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 235 (5442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O sondă lansată de NASA s-a plasat cu succes pe orbita lunară

O sondă lunară, lansată de NASA pe 6 septembrie, a reuşit să se plaseze pe orbita satelitului natural al Terrei, în pofida faptului că buna funcţionare a operaţiunilor şi a misiunilor iniţiate de Agenţia spaţială americană este serios afectată de criza federală bugetară din această ţară.

Potrivit Reuters, sonda Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) a fost lansată pe 6 septembrie, cu ajutorul unei rachete de mici dimensiuni, fiind plasată de aceasta pe o orbită eliptică înaltă în jurul Terrei.

După ce a efectuat trei rotaţii în jurul Terrei, LADEE s-a aflat, duminică, în poziţia ideală pentru a-şi porni motorul cu propulsie inversată, cu ajutorul căruia a reuşit să ajungă într-o zonă de unde a putut fi atrasă de gravitaţia Lunii şi s-a plasat apoi pe orbita lunară.

Sincronizarea operaţiunilor nu a fost deloc ideală. Criza bugetară care a blocat parţial funcţionarea Guvernului american a făcut ca aproximativ 97% din totalul personalului de circa 18.000 de angajaţi pe care îi are NASA să nu lucreze în aceste zile.

Însă printre cei 3% care au putut totuşi să lucreze s-au aflat şi controlorii misiunii LADEE, care au monitorizat acea manevră dificilă de plasare a sondei pe orbita lunară, a precizat coordonatorul acestei misiuni, Greg Delory, cercetător la Ames Research Center din Moffett Field din California.

Pe parcursul următoarelor două săptămâni, LADEE îşi va regla orbita pentru a se poziţiona la o distanţă de 155 de mile (249,4 kilometri) de suprafaţa lunară, considerată o distanţă ideală pentru a studia gazele care înconjoară satelitul natural al Terrei şi particulele de praf cu sarcină electrică de pe suprafaţa lunară.

Criza bugetară guvernamentală din Statele Unite nu ar trebui să împiedice o verificare a sistemului de comunicare prin laser cu care este înzestrată sonda LADEE, prevăzută pentru sfârşitul acestei luni, a precizat Greg Delory.

Săptămâna trecută, NASA a readus la muncă echipele care pregătesc o nouă sondă marţiană, a cărei lansare este programată pentru 18 noiembrie.

Între timp, echipele de la NASA care încă mai lucrează supraveghează în aceste zile sateliţii de comunicaţii şi sondele spaţiale ştiinţifice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O sondă lansată de NASA s-a plasat cu succes pe orbita lunară.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O sondă lansată de NASA s-a plasat cu succes pe orbita lunară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei