Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 233 (5440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum ne ajută cărţile de ficţiune

Operele de ficţiune reprezintă genul literar care solicită cel mai mult capacitatea intelectuală a cititorilor, permiţându-le astfel să recunoască mai bine gândurile şi emoţiilor altora, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani publicat, joi.

Lecturarea operelor de ficţiune ajută la detectarea zâmbetelor false de cele adevărate, la detectarea confortului unei persoane, precum şi evaluarea emoţiilor prietenilor şi a membrilor familiei, arată autorii studiului, publicat în revista americană Science. Potrivit acestora, este vorba despre un proces mintal esenţial, care permite dezvoltarea unei reţele de acţiuni complexe în societatea umană, definită în ştiinţele cognitive ca "teorie a minţii".

În cadrul acestei cercetări, Emanuele Castano, profesor de psihologie la New School for Social Research, din New York, şi studentul său, David Comer Kidd, au realizat o serie de cinci experimente în cadrul cărora le-au cerut participanţilor să citească opere de ficţiune literară, de ficţiune populară şi non-ficţiune.

După aceste lecturi, ceretătorii au evaluat procesele cognitive ale participanţilor permiţându-le acestora să atribuie o stare mintală, o emoţie sau o intenţie unei alte persoane. Aceştia au luat parte la anumite teste bine stabilite, printre care citirea gândurilor celorlalţi, privindu-i în ochi. Pentru acest test, autorii le-au prezentat participanţilor fotografii alb-negru cu ochii unor persoane, precum şi fotografii cu diverse expresii ale unor oameni, cerându-le să descrie emoţiile şi gândurile acestora.

Cele cinci experimente pe care autorii le-au realizat au arătat că participanţii care au citit opere de ficţiune literară s-au descurcat mai bine la aceste teste spre deosebire de ceilalţi. Studiul a scos la iveală că factorul determinant pentru capacitatea oamenilor de a pătrunde în sufletul altor persoane reiese din calitatea operelor de ficţiune, care abordează diferite subiecte complexe. Autorii au explicat că lecturarea cărţilor de ficţiune îl solicită mai mult pe cititor din punct de vedere intelectual, trezindu-i gândurile creative, spre deosebire de ficţiunea populară.

"La fel ca în realitate, lumile descrise în ficţiunea literară sunt pline de personaje complexe ale căror vieţi interioare sunt greu de perceput şi se cere un efort intelectual", subliniază cercetătorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ne ajută cărţile de ficţiune.
 Vizualizări articol: 397 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum ne ajută cărţile de ficţiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei