Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 215 (5422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Călătoria în timp este posibilă, spune un fizician britanic

Călătoria în timp este posibilă, însă doar într-o singură direcţie - în viitor, nu în trecut -, a declarat fizicianul britanic Brian Cox într-o prezentare ştiinţifică pe care a susţinut-o la British Science Festival, informează huffingtonpost.com.

"Principala întrebare care se pune este aceasta: «poate fi construită o maşină a timpului?». Răspunsul este acesta: «da, putem să călătorim în viitor»", a declarat Brian Cox, profesor de fizica particulelor la Universitatea Manchester, în prezentarea sa de o oră pe care a susţinut-o, marţi, în cadrul evenimentului citat. "Oamenii vor avea aproape o libertate totală în călătoria lor în viitor".

Potrivit cercetătorului britanic, călătoriile în viitor sunt posibile, pe baza teoriei generale a relativităţii, enunţată de Albert Einstein. "Oamenii vor putea să călătorească câteva sute de ani sau chiar câteva mii de ani în viitor, dacă vor călători cu o viteză foarte mare, apropiată de viteza luminii".

Discovery News a explicat teoria denumită "Paradoxul gemenilor". "Imaginaţi-vă o pereche de gemeni - unul stă pe Terra (Geamănul A), în timp ce celălalt (Geamănul B) se îmbarcă pe o navă spaţială şi călătoreşte în spaţiu cu o viteză relativistă. În comparaţie cu intervalul de timp trăit de Geamănul A pe Terra, intervalul de timp trăit de Geamănul B în spaţiu se micşorează. Dacă timpul curge mai încet pentru Geamănul B, atunci, când acesta va reveni pe Terra, unde timpul a curs mult mai repede, Geamănul A va fi îmbătrânit semnificativ mai mult decât Geamănul B. Mecanismul din spatele acestui fenomen se numeşte «dilatarea timpului» şi el are efecte cu atât mai puternice, cu cât oamenii vor călători în spaţiu cu viteze care se apropie tot mai mult de viteza luminii", informează Discovery News.

Să te întorci înapoi din viitor sau să călătoreşti într-un anumit punct din trecut este mult mai puţin probabil, consideră Brian Cox. Bazându-şi teoria pe popularul serial ştiinţifico-fantastic britanic "Doctor Who", Brian Cox spune că personajul principal din acest serial, supranumit "The Doctor", ar avea nevoie de o "gaură de vierme" pentru a putea să se întoarcă în trecut. Existenţa acestei punţi teoretice, descrisă ca un fel de scurtătură în binomul spaţiu-timp, propusă de savanţi pe baza teoriei generale a relativităţii a lui Einstein, nu a fost niciodată demonstrată. Şi, chiar dacă o "gaură de vierme" ar fi descoperită sau ar fi creată, nimeni nu poate să garanteze că oameni ar putea într-adevăr să o folosească pentru a călători în timp.

Brian Cox nu este însă singurul cercetător care consideră, în teorie, că o "gaură de vierme" le-ar permite oamenilor să călătorească înapoi în timp. La începutul acestui an, astrofizicianul Eric W. Davis de la EarthTech International Institute for Advanced Studies a declarat că o "gaură de vierme" ar fi cea mai bună opţiune pentru călătoriile în timp. Însă, aşa cum a recunoscut şi acest cercetător, a fi nevoie de "un efort herculean pentru a transforma o gaură de vierme într-o maşină a timpului".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Călătoria în timp este posibilă, spune un fizician britanic.
 Vizualizări articol: 639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Călătoria în timp este posibilă, spune un fizician britanic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei