Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 209 (5416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

NASA a lansat o sondă spaţială pentru studierea atmosferei Lunii

Agenţia spaţială americană (NASA) a lansat cu succes, vineri seară, o nouă sondă spre Lună, în cadrul unei misiuni care are rolul examinării atmosferei satelitului natural al Terrei.

Sonda fără echipaj uman, de mărimea unui autoturism, se numeşte Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) şi a fost lansată cu ajutorul unei rachete de tip Minotaur V, cu cinci segmente, un dispozitiv intercontinental modificat.

Potrivit AFP, lansarea a avut loc vineri la ora 23.27 (sâmbătă, 6.27, ora României) de la centrul spaţial Wallops, situat pe o insulă în largul coastelor statului american Virginia. Sonda spaţială LADEE, care cântăreşte 383 de kilograme şi are 135 de litri de carburant, s-a desprins de rachetă la aproximativ 20 de minute după lansare şi urmează să se încadreze pe orbita Lunii peste câteva săptămâni.

Având la bord trei instrumente ştiinţifice, dintre care două spectrometre, sonda LADEE are misiunea de a colecta informaţii despre structura şi compoziţia chimică a atmosferei lunare, care este foarte subţire, scopul fiind de a stabili dacă praful rămâne în suspensie în atmosfera selenară. Particulele de praf în suspensie ar putea explica misterul luminilor observate de astronauţii misiunilor Apollo pe orizontul lunar, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui, în perioada 1969 - 1972, precizează NASA.

O mai bună înţelegere a caracteristicilor atmosferei Lunii ar putea contribui la studierea altor corpuri cereşti din sistemul nostru solar, precum marii asteroizi, planeta Mercur şi sateliţii naturali ai altor planete, afirmă coordonatorii misiunii de 280 de milioane de dolari (212 milioane euro), iniţiată în anul 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NASA a lansat o sondă spaţială pentru studierea atmosferei Lunii.
 Vizualizări articol: 684 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NASA a lansat o sondă spaţială pentru studierea atmosferei Lunii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei