Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 207 (5414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Specialiştii IT din Cluj vor dezvolta programe de calculator care pot fi controlate prin gânduri

IT din Cluj vor dezvolta programe de calculator care pot fi controlate prin gânduri şi permit noi moduri de interacţiune, prima aplicaţie fiind un program experimental care va alege muzica în funcţie de starea de spirit a persoanei care o ascultă.

Directorul firmei româno-olandeze de IT, Yonder, Ramon Zanders, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, în viitor, utilizatorii vor trebui doar să gândească o anumită comandă şi aceasta se va pune în aplicare.

"Compania clujeană Yonder dă startul dezvoltării de aplicaţii şi interfeţe controlate de utilizatori prin intermediul undelor cerebrale, în cadrul strategiei sale de inovare continuă. Dacă în prezent, tastatura şi mouse-ul fac deja loc interfeţelor controlate prin atingere sau gesturi de la distanţă, în viitor utilizatorii vor trebui doar să gândească o anumită comandă, odată cu dezvoltarea sistemelor de control prin «puterea minţii»", a spus Ramon Zanders.

Conform sursei citate, compania Yonder, care are sediul la Cluj, se va concentra pe device-uri precum "Emotiv", care permit crearea de interfeţe controlate prin unde cerebrale, sau "The Leap", care se bazează pe controlul prin gesturi, fără atingere. Primele aplicaţii vor fi cu caracter experimental, pentru a explora potenţialul acestor tehnologii, iar ulterior compania va identifica cele mai bune moduri de a integra aceste echipamente în produsele dedicate partenerilor săi din industria software.

"Apariţia unor noi platforme hardware a dus dintotdeauna la inovaţie şi în lumea noastră, a dezvoltatorilor de software. Suntem prima companie din Cluj care ia aceste produse şi le cercetează potenţialul. Facem acest lucru, pentru că descoperind aplicabilitatea practică a noilor echipamente, le vom putea oferi partenerilor noştri soluţii în pas cu evoluţia rapidă a tehnologiei. Acum lucrăm la două aplicaţii experimentale, dar acestea vor deschide drumul pentru programe care vor putea fi folosite pe scară largă, pentru soluţii de care să beneficieze cât mai mulţi oameni", a declarat Ramon Zanders.

O primă aplicaţie în curs de dezvoltare de către specialiştii clujeni ai Yonder va permite utilizatorilor "Emotiv" să asculte muzică potrivită cu starea lor de spirit din acel moment. Aparatul va detecta starea emoţională pe care o are purtătorul său şi va alege un set de melodii corespunzător acesteia.

Pe baza acestei experienţe, potenţialul Emotiv va fi ulterior folosit pentru alte aplicaţii. Potrivit reprezentanţilor Yonder, device-ul are un potenţial mare pentru crearea de aplicaţii destinate industriei medicale, acesta putând permite pacienţilor paralizaţi sau cu dizabilităţi motorii să îşi controleze calculatorul sau scaunul cu rotile doar prin gânduri.

"The Leap" va permite crearea unor sisteme interactive de prezentare a informaţiilor, comandate prin gesturi. Un prim experiment va consta în realizarea unei aplicaţii de prezentare a companiei care va fi controlată fără a fi necesară atingerea fizică a ecranului.Ulterior, asemenea sisteme pot fi folosite în orice situaţie care necesită prezenţa unui sistem tip infokiosk, de la orientarea în instituţii publice până la ghidurile unor obiective turistice.

Noile aplicaţii vor fi dezvoltate de către arhitecţi software din cadrul Yonder, alături de studenţi clujeni incluşi în programul de Internship Inovativ al companiei. Aceştia vor avea şansa de a cerceta noile posibilităţi deschise în lumea software de noile echipamente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Specialiştii IT din Cluj vor dezvolta programe de calculator care pot fi controlate prin gânduri.
 Vizualizări articol: 722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Specialiştii IT din Cluj vor dezvolta programe de calculator care pot fi controlate prin gânduri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei