Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 207 (5414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Micuţul robot Kirobo a rostit primele sale cuvinte în spaţiu

Kirobo, micuţul robot android japonez trimis pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a-i ţine companie unui "compatriot" astronaut, a pronunţat primele cuvinte în spaţiu, au anunţat joi creatorii săi, citaţi de AFP.

"Pe 21 august 2013, un robot a făcut un mic pas către un viitor mai radios pentru fiecare dintre noi", a spus Kirobo, o frază care aminteşte de aceea pronunţată de astronautul american Neil Armstrong în 1969 în momentul în care a păşit pe Lună.

"Bună ziua tuturor de pe Terra! Eu sunt Kirobo. Sunt primul robot astronaut din lume care vorbeşte. Sunt încântat să vă cunosc", a adăugat Kirobo în limba japoneză.

Imaginile cu Kirobo în spaţiu au fost prezentate în premieră miercuri cu ocazia unei sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) la Buenos Aires.

Micuţul robot umanoid, care poate să pozeze ca un atlet, şi-a exprimat totodată sprijinul faţă de candidatura oraşului Tokyo la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2020. Capitala niponă se află în cursă cu Madrid şi Istanbul. Oraşul gazdă va di desemnat sâmbătă.

Kirobo a sosit pe ISS luna trecută, alături de 5,4 tone de echipamente şi provizii pentru astronauţii aflaţi la bordul staţiei.

Conceput de experul nipon în robotică Tomotaka Takahashi şi construit în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Tokyo, de la companiile Robo Garage, Toyota şi Dentsu şi de la Agenţia de exploatare spaţială Jaxa, robotul Kirobo este capabil să discute de o manieră naturală cu astronautul Koichi Wakata, care va ajunge pe ISS la sfârşitul acestui an.

Aspectul său este în mod evident inspirat din cel al lui Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat după Al Doilea Răboi Mondial de desenatorul şi ilustratorul Osamu Tezuka. Deşi este foarte mic (are o înălţime de 34 de centimetri) şi uşor (are o greutate de aproximativ 1 kilogram), Kirobo ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini.

Geamănul său, botezat Mirata, va rămâne pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii care ar afecta funcţionarea lui Kirobo.

Obiectivul proiectului "Kirobo" (contragere de la "Kibo", numele laboratorului japonez de pe ISS, şi "robot") constă în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate. Totodată, în japoneză, "Kibo" înseamnă şi "speranţă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Micuţul robot Kirobo a rostit primele sale cuvinte în spaţiu.
 Vizualizări articol: 717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Micuţul robot Kirobo a rostit primele sale cuvinte în spaţiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei