Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 205 (5412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fosila celui mai vechi animal terestru din emisfera sudică, descoperită în Africa de Sud

Fosila unui scorpion care a trăit în urmă cu 350 de milioane de ani, cel mai vechi animal terestru care a trăit pe mega-continentul Gondwana, a fost descoperită în Africa de Sud, a anunţat, luni, Universitatea Wits din Johannesburg, citată de AFP.

Această specie, denumită Gondwanascorpio emzantsiensis, reprezintă cea mai veche formă de viaţă descoperită pe un continent din emisfera sudică, precizează Universitatea Wits. Acel scorpion a trăit la sfârşitul perioadei devonian din era paleozoică.

Gondwana era un super-continent (în urmă cu 600 milioane de ani), situat în cea mai mare parte în emisfera sudică, care includea actualele continente America de Sud, Africa, Antarctica, Australia, dar şi Peninsula Arabică şi subcontinentul indian. Gondwana a început să se fractureze în mai multe continente în jurasic (în urmă cu 160 milioane de ani).

"Până acum nu aveam nici o dovadă că Gondwana era locuit de animale nevertebrate în acea epocă", a declarat profesorul Robert Guess, de la Institutul de studii ale evoluţiei speciilor, asociat Universităţii Wits.

Fosila acelui scorpion, din care s-au păstrat unul dintre cleşti şi acul din coadă, a fost descoperită în apropiere de Grahamstown, în provincia Eastern Cape din sudul Africii de Sud.

Forme de viaţă asemănătoare, mai vechi, au fost descoperite pe un alt super-continent, Laurasia, care grupa actualele continente Asia, Europa şi America de Nord.

"Pentru prima dată, avem o dovadă a faptului că nu doar scorpionii, ci şi toate animalele cu care aceştia se hrăneau erau deja prezente în devonian" în actuala Africă, a adăugat profesorul Guess.

"Acum ştim că spre sfârşitul devonianului, Gondwana, la fel ca Laurasia, avea un ecosistem terestru complex, cu nevertebrate şi plante, înzestrat cu toate elementele necesare vieţii pentru vertebratele terestre, care au apărut în acea epocă sau la scurt timp după aceea", a mai spus acesta.

Primele vertebrate, din care au provenit mamiferele şi deci oamenii, au apărut pe Pământ în urmă cu circa 350 milioane de ani.

Viaţa a apărut pe Terra mai întâi în apă, înainte de a coloniza uscatul, puţin câte puţin, în urmă cu 420 milioane de ani înaintea erei noastre - mai întâi plantele şi apoi animalele nevertebrate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosila celui mai vechi animal terestru din emisfera sudică, descoperită în Africa de Sud.
 Vizualizări articol: 670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosila celui mai vechi animal terestru din emisfera sudică, descoperită în Africa de Sud0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei