Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 175 (5382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lista lui Schindler nu a găsit cumpărător pe eBay

O copie a listei lui Schindler, un document de 14 pagini care conţine numele a 801 muncitori evrei salvaţi de ororile nazismului de industriaşul german Oskar Schindler, nu a găsit cumpărător pe eBay, unde era scoasă la licitaţie pentru 3 milioane de dolari, informează AFP.

Potrivit proprietarilor acestei copii, niciun colecţionar nu a achiziţionat documentul până la expirarea licitaţiei, luni, la ora 01.00 GMT.

"Totuşi, 500.000 de persoane au consultat anunţul şi 13.000 au urmărit o eventuală licitaţie, o cifră excepţional de mare", a declarat Eric Gazin, organizatorul licitaţiei, alături de Gary Zimet.

Eric Gazin, care nu va prezenta documentul încă o dată spre a fi vândut pe eBay, nici nu va scădea preţul solicitat, a precizat că "anumite discuţii" au avut loc pentru o eventuală tranzacţie "cu mai multe persoane".

Cele 14 pagini ale acestei liste celebre, datând din 18 aprilie 1945, au fost scrise la maşină de Iţak Stern, contabilul şi mâna dreaptă a industriaşului Oskar Schindler, au precizat Eric Gazin şi Gary Zimet.

"Nepotul lui Stern (aflat în Israel) a vândut documentul acum trei ani proprietarului actual, care l-a cumpărat ca pe o investiţie", au adăugat ei.

Documentul este singura copie a celebrei liste care a fost scos la vânzare pe o piaţă deschisă.

Alte trei copii sunt deţinute de instituţii - Muzeul American al Holocaustului din Washington, Arhivele Federale Germane din Koblenz şi Memorialul Yad Vashem din Israel.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat vieţile a peste o mie de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trecând numele acestora pe o listă de muncitori care efectau munci indispensabile pentru armata germană. Condamnaţi la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow, acei muncitori evrei, alături de soţiile şi copiii lor, au fost transferaţi către o altă fabrică pe care Oskar Schindler o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă.

Mort în 1974 în anonimat, Oskar Schindler a fost recompensat postum cu titlul de "Drept între popoare".

Acest document istoric a stat la baza filmului "Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula "Lista lui Schindler" a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lista lui Schindler nu a găsit cumpărător pe eBay.
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lista lui Schindler nu a găsit cumpărător pe eBay0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei