Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 164 (5371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fosilele unui dinozaur cu coarne, care a trăit pe continentul dispărut Laramidia, descoperite în SUA

Fosilele unui ciudat dinozaur cu coarne, care a trăit pe continentul dispărut Laramidia, au fost descoperite în sud-vestul Statelor Unite, au anunţat paleontologii americani, al căror studiu a apărut miercuri în revista Proceedings B, editată de The Royal Society, informează AFP.

Denumit Nasutoceratops titusi, acest dinozaur a trăit în cretacicul superior, în urmă cu circa 76 milioane de ani, pe insula-continent Laramidia, care nu mai există în zilele noastre.

Exemplarele din această specie nouă au aparţinut familiei Ceratopsia, un grup de dinozauri erbivori, dintre care cel mai cunoscut este Triceratops, un dinozaur cu trei coarne.

Craniul noului dinozaur, descoperit aproape intact, era compus dintr-un bot supradimensionat, foarte lung, două coarne orientate spre înainte, plasate deasupra ochilor şi un guler osos la baza sa.

Nasutoceratops titusi măsura aproximativ patru metri în lungime.

Toţi dinozaurii din familia Ceratopsia se caracterizau printr-un nas proeminent, însă Nasutoceratops titusi pare să fi fost un campion în acest domeniu.

"Nasul supradimensionat al lui Nasutoceratops titusi nu avea probabil nicio legătură cu vreun simţ olfactiv dezvoltat, întrucât receptorii olfactivi sunt situaţi în spatele capului, mai aproape de creier, iar funcţia acestei caracteristici bizare rămâne deocamdată necunoscută", a declarat coordonatorul studiului, Scott Sampson de la Universitatea Utah din Statele Unite.

Colegul său Mark Loewen consideră că acele "coarne uimitoare" erau probabil utilizate ca semnale vizuale de dominare şi, atunci când acestea nu erau suficiente, ca arme pentru a lupta împotriva rivalilor.

În cretacicul superior, continentul nord-american nu avea configuraţia actuală. Un uriaş braţ de mare acoperea partea centrală a Americii de Nord, formând la vest un continent numit Laramidia şi la est un ţinut denumit Appalachia.

Laramidia era un ţinut preferat de dinozauri - tiranozauri, hadrozauri, dromaeosauridae, troodontidae şi ceratopsieni, din care numeroase fosile au fost descoperite în statele americane Montana şi Alaska şi în provincia canadiană Alberta.

"Încă încercăm să înţelegem motivele pentru care un număr atât de mare de animale uriaşe atât de diferite au reuşit să coexiste pe un continent atât de mic", a subliniat Mark Loewen.

Primele fragmente din scheletul de Nasutoceratops titusi au fost descoperite în 2006, în parcul natural Grand Staircase-Escalante din sudul statului Utah.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosilele unui dinozaur cu coarne, care a trăit pe continentul dispărut Laramidia, descoperite în SUA.
 Vizualizări articol: 672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosilele unui dinozaur cu coarne, care a trăit pe continentul dispărut Laramidia, descoperite în SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei