Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 155 (5362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O statuie a lui Isus, prezentată pentru prima dată la o expoziţie cu opere de artă vandalizate

O statuie a lui Isus va fi prezentată, pentru prima dată publicului, la deschiderea unei expoziţii găzduite de Tate Britain din Londra, cu opere de artă vandalizate de-a lungul timpului, informează BBC.

Secole de-a rândul, operele de artă au fost distruse, modificate, vandalizate. Acest fenomen este prezentat în expoziţia "Art under Attack: Histories of British Iconoclasm" ("Arta sub atac: istorii ale iconoclasmului britanic") care se va deschide la Tate Britain pe 2 octombrie. Cele mai vechi obiecte care vor fi prezentate în expoziţie sunt din secolul XVI.

Statuia lui Isus, care este, de altfel, piesa centrală a expoziţiei, a stat ascunsă sute de ani sub podeaua unei capele din Londra.

Statuii "Hristos mort" (1500-1520) îi lipseşte coroana de spini, braţele şi gambele - modificări care, cel mai probabil, sunt rezultatul unui atac brutal al reformatorilor religioşi din secolul XVI.

"A fost o expoziţie foarte greu de organizat pentru că în principiu avem de-a face cu fragmente de opere de artă", a declarat directoarea Tate Britain, Penelope Curtis.

Statuia a fost descoperită sub duşumeaua capelei de la Mercers' Hall din centrul Londrei în 1954. Experţii cred că statuia a fost îngropată pentru a fi protejată de distrugeri şi mai mari.

"Această donaţie extraordinară ne va ajuta să analizăm metodele şi motivele din spatele atacurilor asupra artei în Marea Britanie din ultimii 500 de ani", a declarat curatoarea Tabitha Barber.

La lansarea oficială a expoziţiei de la Mercer's Hall directoarea Tate Britain, Penelope Curtis, a declarat că expoziţia este una "pe teme locale" şi este parţial inspirată şi de recentele atacuri asupra operelor de artă din Anglia.

În octombrie anul trecut, o frescă de Mark Rothko a fost colorată cu carioca la Tate Modern, iar în urmă cu o săptămână o operă de la National Gallery a fost de asemenea vandalizată.

Curtis a spus că a avut ideea unei asemenea expoziţii în urmă cu trei ani, când a intrat în echipa muzeului Tate.

Printre exponate se numără fragmente din statuia lui William III şi din Columna lui Nelson care au fost distruse la Dublin, în urma atacurilor anti-britanice în 1928 şi 1966. În expoziţie va fi prezentat şi un portret al lui Oliver Cromwell "cu susul în jos" de către prinţul Frederick Duleep Singh (1868-1926). Curatorii subliniază faptul că expoziţia nu grupează opere afectate de acte de vandalism aleatoriu, ci că fenomenul studiat este iconoclasmul - actele de distrugere inspirate de o ideologie sau orientate împotriva unei ideologii.

Expoziţia arată şi faptul că unii creatori au folosit forţa de distrugere ca pe o forţă creativă - drept dovadă stă un exponat inedit- un pian distrus de Ralph Montanez Ortiz care va fi prezentat simultan cu o înregistrare audio.

În ceea ce priveşte securitatea expoziţiei, Curtis a declarat pentru BBC că politica în acest sens a Tate Britain s-a schimbat "de la o săptămână la alta, în funcţie de circumstanţe".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O statuie a lui Isus, prezentată pentru prima dată la o expoziţie cu opere de artă vandalizate.
 Vizualizări articol: 644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O statuie a lui Isus, prezentată pentru prima dată la o expoziţie cu opere de artă vandalizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei