Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 123 (5330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un asteroid se va apropia vineri la o distanţă de aproape 6 milioane de kilometri de Terra

Un asteroid cu diametrul de 2,7 kilometri se va apropia de Terra vineri, fără a genera riscul unei coliziuni, întrucât va trece la 5,8 milioane de kilometri de planeta noastră, o distanţă de 15 ori mai mare decât cea dintre Terra şi Lună, a anunţat NASA, citată de AFP.

Deşi acest asteroid, denumit 1998 QE2, nu prezintă nici un interes pentru oamenii de ştiinţă care se concentrează asupra corpurilor cereşti potenţial ameninţătoare pentru Terra, el va fi monitorizat de astronomii care încearcă să descopere secretele acestor vizitatori din spaţiu.

"Asteroidul 1998 QE2 reprezintă o ţintă de mare interes pentru radiotelescopul Goldstone din California şi pentru telescopul Arecibo din Puerto Rico, pentru că sperăm să obţinem imagini de înaltă rezoluţie, care ar putea să dezvăluie multe caracteristici ale suprafeţei sale", a explicat astronomul Lance Benner, coordonator ştiinţific al radarului Goldstone, aflat la Jet Propulsion Laboratory pe care NASA îl deţine în oraşul californian Pasadena.

Fotografiile care vor fi făcute cu acest telescop vor permite vizualizarea, succesivă, a unor zone cu diametre de 3,75 metri, de la o distanţă de aproape 6 milioane de kilometri.

"De fiecare dată când un asteroid se apropie atât de mult de Terra, el oferă o importantă ocazie ştiinţifică de a-l studia în detaliu, pentru a-i cunoaşte mărimea, forma, mişcarea de rotaţie şi caracteristicile suprafeţei sale, iar toate aceste lucruri pot să ne lămurească în legătură cu originile sale", a adăugat el.

"Vom folosi totodată noile măsurători pentru a reevalua distanţa faţă de Terra şi viteza lui de deplasare, fapt care ne va permite să ameliorăm calculele noastre despre oribita şi traiectoria lui, departe, în viitor", a precizat astronomul american.

Asteroidul se va apropia cel mai mult de Terra pe 31 mai, la ora 20.59 GMT, a indicat NASA. Aceasta va fi cea mai apropiată trecere a lui pe lângă Terra, pentru cel puţin două secole.

1998 QE2 a fost descoperit pe 19 august 1998, de astronomii din programul de cercetare a asteroizior apropiaţi de Terra iniţiat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din apropiere de Socorro, în New Mexico.

Pe 15 februarie, un asteroid cu diametrul de 45 de metri a trecut pe lângă Terra fără a provoca distrugeri, trecând la o distanţă de 27.000 de kilometri, o distanţă mai mică decât orbita anumitor sateliţi umani.

În aceeaşi zi, un meteorit s-a dezintegrat în atmosfera terestră deasupra Rusiei, rănind aproximativ o mie de persoane.

Monitorizarea asteroizilor reprezintă o prioritate pentru NASA.

Agenţia spaţială americană a găsit şi repertorizat deja peste 98% dintre asteroizii cei mai mari - diametre de peste 1 kilometru - din proximitatea Terrei.

Astronomii au detectat şi catalogat 9.500 corpuri cereşti de toate mărimile care trec aproape de Terra, acest număr reprezentând probabil o zecime din numărul lor total.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un asteroid se va apropia vineri la o distanţă de aproape 6 milioane de kilometri de Terra.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un asteroid se va apropia vineri la o distanţă de aproape 6 milioane de kilometri de Terra0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei