Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 80 (5287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii japonezi au reuşit să decodeze parţial conţinutul viselor

 

Cercetătorii japonezi au reuşit să descifreze o parte dintr-un vis uman, un experiment interesant despre care ei afirmă că ar putea fi util pentru a analiza starea fizică a pacienţilor, pentru a înţelege mai bine bolile psihice şi pentru a transmite comenzi unor maşini prin intermediul gândurilor.

"De multă vreme, oamenii sunt interesaţi de vise şi de sensurile lor, dar, până de curând, doar persoana care visează cunoştea conţinutul viselor sale", afirmă cercetătorii niponi de la Institutul Internaţional de Cercetări în Telecomunicaţii Avansate (ATR) din Kyoto, informează AFP.

Pentru a avansa în înţelegerea ştiinţifică a viselor, savanţii japonezi au creat un dispozitiv de decodare a imaginilor văzute de o persoană în timpul fazei onirice.

Pentru aceasta, ei au înregistrat de mai multe ori activitatea cerebrală a trei persoane în timpul somnului. Cercetătorii i-au trezit pe voluntari atunci când pe ecranele monitoarelor de analiză apărea un semnal care corespundea unei faze a viselor, pentru a le cere să le descrie imaginea pe care tocmai o văzuseră, iar apoi i-au lăsat să adoarmă din nou, pentru a putea să reînceapă experimentul, executat de aproximativ 200 de ori pentru fiecare voluntar.

Acest procedeu a permis alcătuirea unui tablou al corespondenţelor dintre activitatea cerebrală exactă din acel moment şi obiectele sau subiecţii din diverse categorii (hrană, cărţi, celebrităţi, obiecte de mobilier, autovehicule etc.) care apăreau în acele vise. Este vorba de un fel de lexic, care asociază un semnal provenind din creier cu o imagine.

Odată alcătuită această bază de date, îmbogăţită apoi şi cu alte informaţii, citirea activităţii cerebrale prin intermediul imagisticii cu rezonanţă magnetică (RMN) în faza somnului şi a viselor a permis alcătuirea unui sistem care "ghiceşte" ceea ce vede o persoană în timpul visului, cu ajutorul apariţiei acelor semnale cerebrale caracteristice.

În aproximativ 70% din cazuri, predicţiile s-au dovedit exacte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii japonezi au reuşit să decodeze parţial conţinutul viselor.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii japonezi au reuşit să decodeze parţial conţinutul viselor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei