Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 65 (5272)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii merg la bibliotecă tot mai des, pentru a împrumuta cărţi, dar şi pentru informaţii online

Aproximativ 16% dintre români frecventează bibliotecile publice, atât pentru a împrumuta cărţi, cât şi pentru a căuta online informaţii despre probleme legate de sănătate, educaţie, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor şi comunicare cu rude/prieteni.

Potrivit unui studiu al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, realizat în 17 ţări europene, printre care şi România, importanţa bibliotecilor publice pentru români în comunităţile pe care le deservesc a crescut şi este similară cu cea europeană, iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil faţă de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să fie lansat în ţara noastră.

Printre alte concluzii importante ale studiului realizat de TNS pentru Fundaţia Bill & Melinda Gates şi care a evaluat impactul bibliotecilor publice în viaţa românilor pot fi menţionate: numărul românilor care frecventează bibliotecile este tot mai mare; activităţile şi serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate; accesul la informaţie a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.

În prezent, 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice. Cu un procentaj considerabil, 64%, românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanţare suplimentară, media europeană fiind de 40%. Acest lucru ar remedia problemele cu care se confruntă bibliotecile din România legate de fondul insuficient de carte, spaţiu, personal şi tehnologie modernă de acces la informaţiei.

În condiţiile în care România are în continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la internet (54% din gospodării au internet la nivel naţional, penultimul loc printre ţările UE, conform Eurostat 2012), bibliotecile publice dotate cu tehnologie prin programul Biblionet acţionează ca instrument de facilitare a incluziunii digitale, oferind şi asistând milioane de români pentru a accesa informaţie gratuit.

Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de 61% dintre români, care consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând România pe locul 5, după ţări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) şi Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că şi-au rezolvat cel puţin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.

Deşi împrumutul cărţilor a rămas în continuare în topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai mulţi utilizatori români frecventează bibliotecile pentru a accesa informaţii în soluţionarea unor probleme legate de sănătate, educaţie, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subvenţii agricole.

48% dintre cei care frecventează bibliotecile au participat la activităţi educative, printre care meditaţii, asistenţă la teme, cursuri speciale de formare, întâlniri comunitare.

Conform rezultatelor înregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. 28.500 dintre aceştia şi-au depus candidatura pentru un loc de muncă cu asistenţa bibliotecarilor şi 9.000 de adulţi au fost angajaţi, adică aproape 1/3 dintre aplicanţi cu procent de reuşită.

În ceea ce priveşte impactul internetului în bibliotecile româneşti, în cifre, accesul la internet prin acestea a crescut de la 42%, în anul 2011, la 70%, în anul 2012, datorită dotărilor prevăzute de programul Biblionet. Acest procent se situează, în medie, în Europa la 82%, la scară naţională. Aproximativ 450.000 români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică, iar 7,8 milioane de români şi-ar dori să poată accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publică. 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o bibliotecă publică. 43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul socităţii civile. 63 milioane de euro au fost atrase în comunităţi din România prin completarea în biblioteci a cererilor de subvenţii agricole.

Studiul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2012 şi a vizat modul în care sunt utilizate bibliotecile publice şi ce impact au în viaţa de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenţi din 17 ţări din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Anglia.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, care se desfăşoară pe o durată de cinci ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de judeţe, dintre acestea, 89% sunt instituţii de dimensiuni mici, localizate mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit peste 2.600 bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii merg la bibliotecă tot mai des, pentru a împrumuta cărţi, dar şi pentru informaţii online.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Românii merg la bibliotecă tot mai des, pentru a împrumuta cărţi, dar şi pentru informaţii online5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei