Puiul cu tarhon şi vin de Porto este un preparat foarte parfumat, foarte potrivit pentru un prânz de weekend, alături de o salată, pâine proaspătă şi un pahar de vin bun.
Ingrediente:
Un pui tăiat bucăţi (fără piele)
250 de grame de ciuperci
200 de grame de bacon
3 cepe potrivite
3 linguri de făină
3 linguriţe de tarhon
30 de grame de unt
3 linguri de ulei
Pentru sos:
30 de grame de unt
30 de grame de făină
200 de mililitri de supă de pui
300 de mililitri de vin de Porto (sau un vin roşu foarte dulce)
Sare
Piper
Mod de preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 200°C.
Pe o farfurie se pun făina, tarhonul, sare şi piper şi fiecare bucată de carne se pudrează cu acest amestec.
Într-o cratiţă se pun 30 de grame de unt şi uleiul de măsline, iar când grăsimea este încinsă se călesc în ea bucăţile de carne, care apoi se scot pe o farfurie.
Într-o altă cratiţă se căleşte ceapa cu şunca tăiată bucăţele, timp de 5 minute, apoi se pun ciupercile şi se mai lasă totul pe foc 2 - 3 minute.
Se prepară sosul: se topeşte într-o cratiţă untul, se adaugă făina şi se amestecă bine timp de 2 minute, se adaugă treptat supa de pui şi apoi, tot treptat, vinul. Sosul se amestecă permanent pentru a nu se forma cocoloaşe (acum se poate adăuga tarhon după gust).
Într-o tavă se pun bucăţile de pui, se acoperă cu ceapa, apoi sosul. Se dă la cuptor şi se lasă la copt o oră şi jumătate, în funcţie de mărimea puiului.