Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 13 (5220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

NASA va testa un modul spaţial gonflabil

NASA a anunţat, miercuri, că va testa timp de doi ani un modul spaţial gonflabil produs de compania americană Bigelow Aerospace, conceput pentru a putea să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională, începând din anul 2015, informează AFP.

Pentru acest proiect, agenţia spaţială americană a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu compania Bigelow Aerospace, considerată un veritabil "pionier" în această tehnologie spaţială.

Modulul gonflabil, denumit "Bigelow Expendable Activity Module" ("BEAM"), va ajunge în spaţiu în timpul unei misiuni de reaprovizionare a ISS, ce va fi realizată de capsula Dragon, produsă de compania SpaceX.

Pentru a conecta modulul BEAM la ISS, astronauţii de la bordul staţiei vor utiliza un braţ robotizat. Modulul BEAM va avea o lungime de 3,96 metri şi o lăţime de 3,2 metri.

După conectarea la staţie a modulului BEAM, astronauţii vor activa un sistem de presurizare pentru a umfla această structură, folosind aerul stocat în interiorul modulului gonflabil.

În timpul perioadei de testare de doi ani, echipajul staţiei şi tehnicienii de la sol vor culege date despre funcţionarea BEAM, inclusiv despre integritatea lui structurală şi nivelul scurgerilor de aer.

Instrumentele integrate în structura modulului vor măsura diversele reacţii ale acestuia faţă de mediul în care se află.

Un eventual succes al acestor teste va deschide drumul spre viitoare misiuni cu echipaj uman în astfel de module, pe care compania Bigelow Aerospace intenţionează să le închirieze unor firme care vor să efectueze cercetări în condiţii de microgravitaţie, dar şi unor persoane private bogate, pasionate de vacanţe în spaţiu.

Compania Bigelow Aerospace a investit până în prezent aproximativ 250 de milioane de dolari în astfel de structuri spaţiale gonflabile.

Firma americană a încheiat deja contracte preliminare cu mai multe agenţii spaţiale şi de cercetare din afara Statelor Unite, precum cele din Olanda, Singapore, Japonia şi Suedia.

Înfiinţată în 1999 de proprietarul lanţului hotelier Budget Suite of America, Robert Bigelow, compania Bigelow Aerospace, cu sediul la Las Vegas, a plasat deja pe orbită două module gonflabile experimentale - cu dimensiunea de 4,4 metri x 2,54 metri -, denumite Genesis 1 şi Genesis 2, în 2006 respectiv în 2007.

Modulul BEAM este fabricat dintr-un strat de Vectran ce are o grosime de 15 centimetri.

Vectranul este un poliester cu performanţe înalte, de două ori mai solid decât celebrul Kevlar, un material care este la rândul său la fel de rezistent ca oţelul, dar care are o rigiditate de cinci ori mai mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NASA va testa un modul spaţial gonflabil.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NASA va testa un modul spaţial gonflabil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei