Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 7 (5214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O operă de artă, folosită ca terapie paliativă pentru "a îndulci" sfârşitul vieţii

Spitalul Diaconesses Croix Saint-Simon din Paris a instalat în secţiile sale de îngrijiri medicale paliative opere de artă interactive care le arată pacienţilor culoarea cerului, cu scopul de "a îndulci" sfârşitul vieţilor acestora, informează lefigaro.fr.

Îşi are arta locul într-un spital? Şi, dacă da, care ar fi scopul acesteia? De două săptămâni, spitalul Diaconesses Croix Saint-Simon din Paris a decis că o sculptură murală are capacitatea de a schimba puţin cotidianul pacienţilor. Acest spital s-a asociat cu designerul Mathieu Lehanneur, care a creat o operă pentru unitatea de îngrijiri medicale paliative. Opera are forma unui cerc luminos, în nuanţe blânde, şi se numeşte "Demain est un autre jour" ("Mâine este o altă zi").

Amplasată pe pereţii din 15 camere din această unitate, sculptura interactivă le arată pacienţilor cum va fi vremea în ziua următoare într-un oraş ales de aceştia - oraşul în care s-au născut, oraşul pe care îl preferă sau oraşul în care locuiesc copiii lor. Pe ecran apare doar cerul de deasupra acelei localităţi, norii, razele de soare sau picăturile de ploaie, graţie datelor digitale furnizate de Météo France: imaginea se schimbă, iar cerul nu este niciodată acelaşi.

Ideea, considerată frumoasă şi în acelaşi timp inutilă, este astăzi revendicată de echipa de medici parizieni. O vreme, ei şi-au dorit să redecoreze secţia, considerând că simpla amplasare a sculpturii interactive nu este suficientă pentru a-i ajuta pe toţi pacienţii să trăiască fiecare zi aşa cum este ea. "Voiam un proiect care să reflecte mai mult interiorul, care să îndemne la meditaţie", a declarat Gilbert Desfosses, directorul secţiei de îngrijiri paliative. În acest servciu, durata medie de şedere a pacienţilor este de 10 zile şi fiecare dintre pacienţi ştie cum va se sfârşi acea internare. "Timpul contează pentru pacienţi şi pentru rudele şi prietenii lor. Cu toate acestea, fiecare trăieşte cu speranţe şi îşi face planuri: aceasta este dualitatea pe care am dorit să o reflectăm prin această operă", a adăugat profesorul francez.

A fost nevoie de patru ani pentru ca proiectul să fie aprobat şi să fie iniţiat. Pentru a-l alege pe artistul care va crea opera, spitalul parizian a fost ajutat de asociaţia Objet de Production care are ca scop definit punerea artei în legătură cu domenii care îi sunt în principiu îndepărtate.

Au fost găsiţi şi investitorii de care era nevoie. La Fondation de France asigură cea mai mare parte din cheltuieli, alături de Fundaţia Hermès, Fundaţia Daniel şi Nina Carasso şi de Galeria Carpenters. În total, 200.000 de euro au fost alocaţi proiectului "Demain est un autre jour".

Artistul Mathieu Lehanneur a vizitat de mai multe ori acest loc special din spital. "Am asistat la şedinţele informative dintre asistente şi am înţeles că, deşi moartea era prezentă aici, viaţa continua. Am conceput acest obiect bizar care reprezintă cerul, pentru că el poate avea o dimensiune spirituală şi religioasă, însă nu doar din acest motiv: 80% dintre conversaţii încep prin dialoguri despre cum este sau cum va fi vremea".

Sculptura în formă de cerc este amplasată departe de televizor, pentru a nu face concurenţă unei alte "ferestre" spre exterior. Imaginea nu este niciodată aceeaşi. Pe timpul nopţii, lumina difuzată este aceea a unui crepuscul. "Fiecare detaliu a fost gândit colectiv", afirmă designerul francez.

"Evident, unii dintre pacienţi nici nu văd opera", confirmă Gilbert Desfosses. Pentru alţii însă, acel mic cerc aduce un plus de "suflet" într-o cameră plină de durere sau furnizează pur şi simplu un subiect de conversaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O operă de artă, folosită ca terapie paliativă pentru "a îndulci" sfârşitul vieţii.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O operă de artă, folosită ca terapie paliativă pentru "a îndulci" sfârşitul vieţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei