Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 dec 2012 - Anul XVII, nr. 294 (5199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Două sonde de observare şi-au încheiat misiunea spaţială şi se vor prăbuşi pe Lună

Două mici sonde americane care orbitau în jurul Lunii de la începutul acestui an, pentru a efectua măsurători şi a cartografia scoarţa lunară, şi-au încheiat misiunea şi se vor prăbuşi, în mod controlat, pe satelitul natural al Terrei, luni, au anunţat cercetătorii de la NASA, citaţi de AFP.

Oamenii de ştiinţă au calculat cu minuţiozitate traiectoriile celor două sonde pentru a evita situaţia în care acestea ar putea să cadă în "situri istorice", cum sunt perimetrele în care au coborât pe Lună misiunile americane din programul Apollo. Dacă sondele ar fi lăsate să se prăbuşească la întâmplare, ar exista doar opt şanse dintr-un milion ca ele să distrugă unul dintre acele situri istorice.

"Cele două sonde şi-au încheiat misiunea şi acum aproape că nu mai au carburant. Deci, aşa cum era prevăzut de la început, le vom face să se prăbuşească pe Lună, în apropiere de polul nord", a explicat, într-o conferinţă de presă, Maria Zuber, profesor de geofizică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonatoarea ştiinţifică a misiunii.

Cele două sonde Grail (Gravity Recovery And Interior Laboratory), având fiecare mărimea unei maşini de spălat rufe, se vor prăbuşi pe scoarţa lunară, luni, la ora 22.28 GMT. După ce îşi vor fi ars ultimile rămăşiţe de carburant, ele se vor ciocni de un munte, cu o viteză de circa 1,7 kilometri/ secundă.

Sondele, denumite "Ebb" şi "Flow", vor atinge scoarţa lunară la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri una de cealaltă şi vor exploda în urma impactului, a precizat David Lehman, directorul acestui proiect ştiinţific, coordonat de Jet Propulsion Laboratory pe care NASA îl deţine în oraşul californian Pasadena.

Din păcate, sondele se vor prăbuşi pe partea umbrită a Lunii şi nicio imagine cu prăbuşirea lor nu va fi disponibilă. Totuşi, fotografii ale siturilor, înainte şi după impact, vor fi realizate.

"Întrucât rezervoarele lor vor fi goale şi ele nu sunt sonde de mari dimensiuni, nu ne aşteptăm la explozii prea mari", a adăugat David Lehman.

Sondele gemene au realizat numeroase fotografii şi au efectuat măsurători foarte precise ale câmpului gravitaţional lunar, relevând repartiţia maselor, grosimea şi compoziţia diferitelor învelişuri stratificate din care este alcătuită Luna, până la nucleul ei. Sondele au arătat, totodată, că scoarţa lunară este mult mai subţire decât credeau oamenii de ştiinţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două sonde de observare şi-au încheiat misiunea spaţială şi se vor prăbuşi pe Lună.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două sonde de observare şi-au încheiat misiunea spaţială şi se vor prăbuşi pe Lună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei