Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2012 - Anul XVII, nr. 279 (5184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Joseph Murray, pionier al transplantului de organe, a murit la vârsta de 93 de ani

Joseph Murray, chirurgul american care a realizat primul transplant de rinichi din lume, recompensat ulterior cu premiul Nobel pentru medicină pentru această reuşită, a murit luni, în oraşul Boston, la vârsta de 93 de ani, informează Reuters.

Joseph Murray a murit după ce suferise un accident vascular cerebral săptămâna trecută, a anunţat Tom Langford, purtătorul de cuvânt al spitalului Brigham and Women's Hospital din Boston.

Murray şi medicii din echipa sa au reuşit primul transplant al unui organ uman în anul 1954, prelevând un rinichi de la un geamăn monozigot şi transplantându-l fratelui acestuia, şi au deschis astfel un nou domeniu în medicină.

Ulterior, în cariera sa, Joseph Murray a continuat să studieze noi metode de suprimare a reacţiei imunitare a pacienţilor, pentru a preveni respingerea de către organism a ţesuturilor străine, şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicină pe anul 1990.

"«Dificultăţile reprezintă oportunităţi». Acest citat trona pe biroul tatălui meu. El reflectă optimismul nestrămutat al unui om mare, care a fost generos, curios şi întotdeauna modest", a declarat fiul său, Rick Murray.

Joseph Murray şi-a început cariera în medicină după ce a absolvit cursurile de la Harvard Medical School, în anii 1940, şi a devenit interesat de transplantul de ţesuturi în timp ce se ocupa de militarii răniţi în Al Doilea Război Mondial, potrivit site-ului Britannica Online Encyclopedia.

A efectuat un stagiu în chirurgie la Brigham and Women's Hospital, unde s-a angajat ulterior şi a ocupat funcţia de şef al secţiei de chirurgie plastică.

Interesat de numeroase alte domenii pe lângă medicină, Murray a declarat într-o scurtă autobiografie pe care a trimis-o comitetului Nobel că a fost, alături de numeroase sa familie, "binecuvântat în viaţă, dincolo de cele mai curajoase visuri".

"Singura mea dorinţă ar fi aceea de a trăi încă 10 vieţi pe această planetă. Dacă acest lucru ar fi posibil, aş petrece câte o viaţă lucrând în embriologie, genetică, fizică, astronomie şi geologie. Celelalte vieţi le-aş petrece muncind ca pianist, tăietor de lemne, jucător de tenis sau scriitor pentru National Geographic", a declarat ilustrul chirurg american.

După operaţia reuşită de Joseph Murray în 1954, peste 600.000 de persoane din lumea întreagă au beneficiat de transplanturi de organe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Joseph Murray, pionier al transplantului de organe, a murit la vârsta de 93 de ani.
 Vizualizări articol: 407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joseph Murray, pionier al transplantului de organe, a murit la vârsta de 93 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei