Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 nov 2012 - Anul XVII, nr. 264 (5169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Schimbarea climei a fost fatală civilizaţiei maya

Schimbarea climei, care a cauzat o lungă secetă cu efecte catastrofale, a fost fatală civilizaţiei maya, afirmă autorii unui studiu publicat joi în Statele Unite, care confirmă astfel o ipoteză până acum controversată, informează AFP.
"Splendoarea şi prăbuşirea imperiului maya reprezintă exemplul însuşi al unei civilizaţii sofisticate care a fost incapabilă să se adapteze la schimbarea climatică", subliniază James Baldini, de la Departamentul de Ştiinţe ale Pământului din cadrul universităţii britanice Durham, unul dintre principalii autori ai acestui studiu, publicat în revista americană Science.
"Perioade cu pluviozitate excepţională (450 - 660 e.n.) au crescut mai întâi productivitatea sistemelor agricole maya, antrenând o puternică expansiune a populaţiei şi o supraexploatare a resurselor", a adăugat acelaşi cercetător.
Apoi, clima a devenit din ce în ce mai secetoasă, provocând o epuizare a resurselor, o destabilizare a sistemului politic şi apariţia războaielor, afirmă James Baldini. "După ani de privaţiuni, o secetă, care a durat aproape un secol, din 1020 e.n. până în 1100 e.n., a pecetluit definitiv destinul civilizaţiei maya", a adăugat el.
Rolul jucat de schimbarea climei în dispariţia civilizaţiei clasice maya a fost deja evidenţiat, însă această teorie a rămas până acum controversată, din cauza incertitudinilor referitoare la precedentele date climaterice.
Pentru noul studiu, oamenii de ştiinţă au reuşit să reconstituie perioadele de ploaie şi de secetă pe parcursul ultimilor 2.000 de ani în regiunea în care trăia populaţia maya, între Mexic, Belize, Guatemala şi Honduras.
Pentru a realiza acest lucru, ei au analizat compoziţia chimică a stalagmitelor din peştera Yok Balum din Belize, situată la 1,5 kilometri de situl maya din Uxbenka şi apropiată de marile centre maya.
Întrucât populaţia maya repertoriza cu meticulozitate evenimentele politice în povestiri pe care le gravau pe monumente din piatră, autorii studiului au putut să compare istoria climatului din regiune şi schimbările în frecvenţa conflictelor şi a altor evenimente marcante.
"Textele istorice gravate pe aceste pietre furnizează un registru de date foarte bogat, vorbind despre războaie, căsătorii şi urcările regilor şi ale reginelor pe tron, dar şi capturile de războinici din grupurile rivale", afirmă Martha Macri, de la Universitatea Califiornia din Davis, coautoare a studiului.
"Toate evenimentele sunt incredibil de bine datate, graţie calendarului maya. Sfârşitul progresiv al acestei tradiţii de inscripţionare în piatră, între 800 e.n. şi 1000 e.n., marchează prăbuşirea tradiţiei maya clasice", a adăugat ea.
O lungă secetă din secolul al XVI-lea în Mexic (1535-1575), care a provocat foamete, furnizează o paralelă istorică documentată, care întăreşte analiza stalagmitelor din peştera Yok Balum şi dispariţia civilizaţiei maya clasice, afirmă Douglas Kennett, profesor de antropologie la Universitatea Pennsylvania, coautor al studiului.
"Nu este importantă doar schimbarea climatică, ci şi condiţiile climatice precedente, în timpul cărora pluviozitatea excepţională a permis o abundenţă agricolă şi o expansiune a populaţiei maya, ca şi dezvoltarea structurii unei societăţi complexe", a explicat el.
"Aceste lucruri au creat ulterior condiţii pentru tensiuni sociale şi fragmentări ale instituţiilor politice, atunci când seceta s-a instalat pentru o perioadă îndelungată", afirmă acelaşi antropolog.
Potrivit autorilor studiului, seceta vinovată de dispariţia civilizaţiei maya ar fi fost cauzată de o deplasare a zonei de convergenţă intertropicală, o centură de precipitaţii care înconjoară Globul, în conjuncţie cu influenţa exercitată de curentul sezonier cald El Nino din largul statului Peru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbarea climei a fost fatală civilizaţiei maya.
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Schimbarea climei a fost fatală civilizaţiei maya2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei