Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2012 - Anul XVII, nr. 251 (5156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Landul Bavaria vrea să împiedice reeditarea liberă a volumului "Mein Kampf" în Germania

Landul german Bavaria, care deţine drepturile asupra volumului "Mein Kampf", a anunţat, miercuri, că se află în căutarea unor soluţii juridice pentru a împiedica reeditarea liberă în Germania a celebrei cărţi scrise de Adolf Hitler, ce va intra în domeniul public la sfârşitul anului 2015.

Lansarea acestei iniţiative juridice a avut loc după vizita efectuată în Israel de şeful guvernului acestui stat regional, conservatorul Horst Seehofer (CSU, Uniunea Creştin-Democrată), şi de ministrul Culturii din acest land, Ludwig Spaenle, informează AFP.

Pe parcursul acestei vizite, interlocutorii lor israelieni s-au declarat revoltaţi de ideea că acest text va putea fi repus în vânzare în librăriile germane, a declarat pentru revista Cicero preşedinta comunităţii evreieşti din Munchen, Charlotte Knobloch, care i-a însoţit pe cei doi politicieni germani.

Charlotte Knobloch a solicitat iniţierea acestei cercetări juridice "despre posibilitatea de a împiedica publicarea textului care incită la ură rasială"

"Cu siguranţă, nu voi renunţa la această idee", a avertizat ea.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului Culturii, explorarea soluţiilor pentru a interzice o ediţie originală a volumului "Mein Kampf" nu împiedică tipărirea unei versiuni adnotate a cărţii.

Ministerul Finanţelor din Bavaria, care deţine, de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, drepturile asupra volumului, intenţionează să îl republice, într-o versiune însoţită de comentarii ale unor istorici, în 2015, înainte de intrarea volumului în domeniul public, la 70 de ani de la sinuciderea lui Adolf Hitler.

O ediţie în limba engleză, un eBook şi un audiobook sunt avute şi ele în vedere, potrivit presei germane. O ediţie destinată şcolilor ar putea fi ea tipărită, potrivit politicienilor bavarezi, care vor să aloce 500.000 de euro pentru acest proiect.

Cartea "Mein Kampf" (Lupta mea), scrisă de Adolf Hitler în timp ce se afla în închisoare, în 1924, după o tentativă de puci, nu este interzisă de legea germană. Însă ministerul bavarez veghează cu stricteţe ca acest volum să nu fie reeditat, pentru a evita eventuala lui exploatare de către grupările neonaziste.

Volumul "Mein Kampf" este, în schimb, autorizat în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, în numele libertăţii de exprimare, şi face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie din Norvegia.

"Mein Kampf", care promovează ideologia nazistă şi ura rasială, intră în domeniul public la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori solicită aplicarea unui "marcaj" cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigarete şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului "Mein Kampf" de Adolf Hitler.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Landul Bavaria vrea să împiedice reeditarea liberă a volumului "Mein Kampf" în Germania.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Landul Bavaria vrea să împiedice reeditarea liberă a volumului "Mein Kampf" în Germania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei