Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2012 - Anul XVII, nr. 242 (5147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Roci lunare şi fragmente de meteoriţi marţieni, vândute la licitaţie cu peste 1 milion de dolari

Fragmente de meteoriţi marţieni şi cea mai mare rocă lunară scoasă vreodată la licitaţie au fost vândute, duminică, la New York, cu peste 1 milion de dolari, informează Reuters.

Peste 125 de fragmente de meteoriţi au fost scoase la vânzare în cadrul acestei licitaţii private, însă multe dintre aceste obiecte extraterestre, estimate la cel puţin 50.000 de dolari, nu şi-au găsit cumpărători.

Cel mai valoros obiect scos la vânzare a fost o rocă lunară, ce are o greutate de 1,8 kilograme. Roca provine de pe faţa nevăzută a Lunii, de unde a fost dislocată în urma impactului produs de căderea pe Lună a unui meteorit, care a propulsat-o apoi în spaţiu. Roca lunară a fost vândută cu 330.000 de dolari.

Unul dintre cele mai dorite obiecte înscrise în această licitaţie a fost o bucată din meteoritul Seymchan, descoperită în Siberia în anii 1960. Această bucată de 23 de centimetri, presărată cu cristale de olivină, a fost achiziţionată cu 43.750 de dolari, depăşind de peste 12 ori estimările specialiştilor.

Colecţionarii sunt dispuşi să plătească cel mai mult pe fragmente de meteoriţi care provin de pe Lună sau de pe Marte. Meteoriţii lunari sunt deosebit de rari - se crede că doar 61,2 kilograme de astfel de meteoriţi există pe Terra.

O bucată din meteoritul Peekskill, filmat în urmă cu 20 de ani în timp ce ardea în atmosferă, înainte să se prăbuşească peste un automobil Chevy Malibu, la New York, a fost vândută cu 16.250 de dolari.

Un alt cumpărător a plătit 1.375 de dolari pentru o rocă implicată într-o tragedie produsă în 1972. "A căzut peste o vacă. A pulverizat-o. S-a întâmplat foarte repede", au explicat reprezentanţii casei organizatoare.

Printre obiectele care nu şi-au găsit însă cumpărători s-au aflat un fragment din mateoritul de origine marţiană Tissint, care a căzut în Maroc în 2011, dar şi un meteorit din fier descoperit în deşertul Kalahari din sudul Africii.

Meteoriţii sunt apreciaţi pentru mărimea, raritatea, frumuseţea şi provenienţa lor.

Licitaţia a fost organizată de casa Heritage Auctions.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Roci lunare şi fragmente de meteoriţi marţieni, vândute la licitaţie cu peste 1 milion de dolari.
 Vizualizări articol: 811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roci lunare şi fragmente de meteoriţi marţieni, vândute la licitaţie cu peste 1 milion de dolari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei