Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2012 - Anul XVII, nr. 242 (5147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O parte din apa descoperită pe Lună ar putea să provină de pe Soare

O parte din apa descoperită pe Lună ar putea să provină de pe Soare, mai exact din vânturile solare care ar fi depus atomi de hidrogen pe suprafaţa lunară, afirmă autorii unui studiu ce a fost publicat duminică, informează AFP.

Oamenii de ştiinţă consideră că apa a fost adusă în sistemul nostru solar, inclusiv pe Terra, de asteroizi sau de comete ce provin din zone îndepărtate ale spaţiului.

Dacă rolul jucat de Soare în procesul de apariţie a apei lunare va fi confirmat, acest mecanism ar putea contribui la apariţia moleculelor de apă şi în alte zone din sistemul nostru solar, au declarat Yang Liu, de la Universitatea Tennessee din Knoxville, şi colegii săi.

Soarele emite un flux continuu de particule, un fenomen denumit "vânt solar", care face ca astrul să piardă 1 milion de tone de materie pe secundă, însă această scădere este infimă, în comparaţie cu dimensiunile sale.

Aceste particule, în majoritatea lor ioni de hidrogen şi de heliu, dar şi atomi de oxigen, nu pot atinge suprafaţa Terrei, care este protejată de atmosfera densă şi de câmpul magnetic ale ei. Luna este însă lipsită de aceste bariere şi este "bombardată" în permanenţă de aceste vânturi solare, care îşi "implantează" particulele în praful ce acoperă suprafaţa lunară, denumit "regolit".

Hidrogenul ajuns astfel pe suprafaţa Lunii poate fi transformat în molecule de apă (H2O) sau într-o moleculă apropiată, hidroxil (HO), chiar dacă oamenii de ştiinţă nu cunosc pentru moment felul în care se întâmplă acest lucru.

În virtutea descoperirilor recente făcute de NASA, prin care agenţia spaţială americană a găsit cantităţi de apă îngheţată la polul sud al Lunii, Yang Liu şi colegii săi au analizat eşantioane de "sticlă lunară" recoltate în timpul misiunilor americane din seria Apollo.

Studiul lor, publicat în revista britanică Nature Geoscience, demonstrează faptul că o mare parte din aceste eşantioane conţin într-adevăr molecule de hidroxil şi de apă, ale căror atomi de hidrogen au aceeaşi natură cu cei provenind din Soare.

Măsurătorile efectuate de echipa coordonată de Yang Liu indică, totodată, cel puţin alte două surse de hidrogen: una este similară cu apa conţinută de cele mai multe comete, iar cealaltă este asociată cu reacţiile nucleare produse de particule.

Totuşi, "dezbaterea rămâne deschisă în ceea ce priveşte originea şi repartiţia acestei ape, ca şi data la care ea a ajuns pe Lună", au precizat oamenii de ştiinţă.

Autorii studiului consideră că şi alte corpuri cereşti din sistemul nostru solar, lipsite de atmosferă şi expuse în mod direct vânturilor solare, precum Luna, pot să găzduiască la rândul lor molecule de hidroxil.

După părerea lor, planeta Mercur, cea mai apropiată de Soare, dar şi asteroidul Vesta, care orbitează în jurul Soarelui, ar putea fi "candidaţi" pentru a confirma această teorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O parte din apa descoperită pe Lună ar putea să provină de pe Soare.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O parte din apa descoperită pe Lună ar putea să provină de pe Soare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei