Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 oct 2012 - Anul XVII, nr. 234 (5139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O a doua stea descoperită în apropiere de uriaşa gaură neagră din centrul Căii Lactee

Astronomii americani au descoperit o nouă stea - a doua - care se învârte în jurul uriaşei găuri negre din centrul galaxiei noastre, acel astru fiind cel mai apropiat corp ceresc observat vreodată în proximitatea găurii, o entitate care atrage toată materia din jurul ei, informează AFP.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) consideră că descoperirea lor îi va ajuta să testeze teoria relativităţii formulată de Einstein şi ipotezele despre aceste găuri negre, al căror câmp gravitaţional este extrem de intens.

Noua stea, denumită S0-102, parcurge orbita în jurul acestei găuri negre din centrul Căii Lactee în 11 ani şi jumătate, spre deosebire de orbita de cel puţin 60 de ani pe care o parcurg cele mai multe dintre celelalte stele, precizează autorii acestui studiu, publicat în numărul de vineri al revistei Science.

Savanţii americani observaseră deja o altă stea - S0-2 - care gravitează aproape de această gaură neagră, pe o orbită de 16 ani.

Cercetătoarea Andrea Ghez, care studiază acea gaură neagră de când a descoperit-o, în 1998, spune că "este un fel de tango dansat de stelele S0-102 şi S0-2, care va dezvălui pentru prima dată adevărata geometrie a spaţiului şi a timpului din jurul unei găuri negre".

"Această măsurătoare nu poate fi realizată pornind de la o singură stea", a explicat cercetătoarea americană.

Ca şi Terra şi celelalte planete, cele două stele sunt pe "orbită eliptică" în jurul găurii negre, ceea ce înseamnă că ele se apropie şi apoi se îndepărtează de aceasta în acelaşi timp şi la intervale regulate.

Savanţii de la UCLA speră de acum să descopere urmele unor uşoare oscilaţii în orbitele acestor stele atunci când ele se apropie. Acest fapt ar semnifica, după părerea lor, că ele sunt sensibile la efectul de curbură a spaţiului şi a timpului, aşa cum afirma Einstein.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O a doua stea descoperită în apropiere de uriaşa gaură neagră din centrul Căii Lactee.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O a doua stea descoperită în apropiere de uriaşa gaură neagră din centrul Căii Lactee0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei