Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 sep 2012 - Anul XVII, nr. 218 (5123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, mărită la 3,3 milioane de dolari

Recompensa oferită pentru asasinarea scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie a fost mărită cu 500.000 de dolari de o organizaţie religioasă din Iran şi a ajuns în prezent la suma de 3,3 milioane de dolari, informează contactmusic.com.

Informaţia a fost dată publicităţii într-o perioadă în care protestele faţă de un film realizat în Statele Unite care îl ironizează pe profetul Mahomed se intensifică tot mai mult pe plan internaţional, în special în ţările musulmane. În ultima săptămână, proteste însoţite de un val de violenţe au izbucnit în multe ţări din Orientul Mijlociu, dar şi în Libia, Sudan, Tunisia şi în Pakistan.

Salman Rushdie, care nu are nici o legătură cu filmul în cauză, este autorul volumului "Versetele satanice", publicat în 1988. Interzis în India, volumul "Versetele satanice" este considerat şi în zilele noastre de un număr mare de musulmani din lumea întreagă ca fiind un roman care le insultă religia.

Scriitorul Salman Rushdie, născut în Mumbai, în 1947, este subiectul unei fatwa (condamnare la moarte) emisă de 1989 de ayatollahul iranian Khomeini.

Condamnarea la moarte l-a forţat pe Rushdie să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei britanice timp de peste un deceniu.

Potrivit postului de televiziune american NBC, care citează presa iraniană, Hassan Sanei, liderul aceleiaşi organizaţii fundamentaliste, a declarat: "Am adăugat suma de 500.000 de dolari la recompensa pe care o oferim pentru asasinarea lui Salman Rushdie. Orice persoană care va îndeplini această sentinţă va primi imediat suma întreagă". Se crede că recompensa totală a ajuns în prezent la 3,3 milioane de dolari.

"Desigur, dacă sentinţa iniţială pronunţată de imam (ayatolahul Khomeini) ar fi fost îndeplinită, insultele ulterioare - caricaturi, articole şi filme - nu ar mai fi apărut", a adăugat Hassan Sanei.

Scriitorul britanic Salman Ruhdie, autorul "Versetelor satanice" - carte ce conţine un pasaj în care prostituate visează să devină femeile lui Mahomed -, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. Fondatorul Republicii islamice Iran cere tuturor musulmanilor să-i execute rapid pe autorul şi pe editorii cărţii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca "nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor". În septembrie 1998, autorităţile iraniene au promis că nu se va aplica decretul, dar totuşi nu l-au anulat. În 1991, traducătorul nipon al cărţii a fost asasinat, iar traducătorul italian a fost rănit.

Salman Rushdie s-a născut în Bombay (Mumbai), iar la vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă perioadă în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie şi a început să îşi construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu "Grimus" (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost "Copiii din miez de noapte" (1981, Polirom 2005, 2007 - distins cu premiul Booker, în 1981, şi Booker of Bookers, în 1993).

El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri şi a fost consultant în echipa de producţie a emisiunii "Real Time with Bill Maher" produsă şi difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost şi gazda unui episod al emisiunii "Charlie Rose" difuzată de postul PBS în 2006.

Salman Rushdie a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai înaltă distincţie culturală franceză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, mărită la 3,3 milioane de dolari.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, mărită la 3,3 milioane de dolari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei