Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iun 2012 - Anul XVII, nr. 144 (5049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fotografia viitorului se măsoară în gigapixeli

 

Inginerii americani au prezentat, miercuri, în revista Nature prototipul unui aparat de fotografiat capabil să producă imagini cu un nivel de detaliere fără precedent, exprimat în gigapixeli.

Pixelul, punctul luminos, este unitatea de bază care permite măsurarea definiţiei unei imagini digitale. Un megapixel reprezintă un milion de pixeli. Cu cât numărul de pixeli este mai mare, cu atât este mai bună rezoluţia imaginii.

Noul aparat de fotografiat, realizat de echipa coordonată de profesorul David Brady, de la Universitatea Duke din statul Carolina de Nord, înregistrează o imagine de un gigapixel în mai puţin de o zecime de secundă.

Prototipul aparatului foto gigapixel sincronizează 98 de mici aparate într-unul singur.

"Fiecare dintre micro-aparatele foto captează informaţii dintr-o zonă specifică a câmpului vizibil. Un procesor informatic conectează toate aceste informaţii într-o singură imagine cu un nivel de detaliere foarte înalt. În multe cazuri, aparatul poate să capteze imagini ale unor lucruri pe care fotografii nu pot să le vadă ei înşişi, dar pe care pot să le detecteze după aceea în acele poze", a declarat inginerul american.

Rezoluţia acestui super-aparat este de cinci ori mai bună decât acuitatea vizuală de 20/20 a omului, într-un câmp vizual orizontal de 120 de grade.

Potrivit cercetătorilor americani, următoarea generaţie de aparate foto cu gigapixeli ar putea fi disponibilă în următorii cinci ani, cel puţin pentru profesionişti, după ce componentele electronice vor fi miniaturizate şi vor deveni mai eficiente.

Elementele optice reprezintă doar 3% din acest prototip, care are încă o mărime impozantă (75x75x50 cm), restul fiind alcătuit din procesoare şi alte elemente electronice.

Aparatul foto cu gigapixeli deschide noi perspective pentru ameliorarea securităţii aeroporturilor, a supravegherii militare sau în acoperirea mediatică a manifestărilor sportive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fotografia viitorului se măsoară în gigapixeli.
 Vizualizări articol: 406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fotografia viitorului se măsoară în gigapixeli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei