Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 nov 2011 - Anul XVI, nr. 274 (4872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept

Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept şi a devenit victima propriei capacităţi de adaptare la situaţiile dificile, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Arizona State University (SUA), informează dailymail.co.uk.

Savanţii au considerat mult timp că superioritatea capacităţii cerebrale a omului modern a fost factorul care a cauzat dispariţia omului de Neanderthal.

Însă, potrivit unui studiu recent, adevăratul motiv care a condus la dispariţia omului de Neanderthal a fost faptul că aceştia erau prea deştepţi pentru propriul lor bine.

Cercetătorii americani susţin că oamenii de Neanderhtal nu au dispărut din cauza superiorităţii intelectuale a oamenilor moderni, întrucât erau la fel de sofisticaţi ca aceştia.

Inteligenţa şi "şarmul" lor i-au făcut să fie consideraţi drept buni parteneri de împerechere pentru oamenii moderni, care, datorită faptului că erau mai numeroşi, au devenit în scurt timp majoritari.

Cercetătorii de la Arizona State University au enunţat această teorie, după ce au simulat viaţa oamenilor din Europa şi Asia din timpul ultimei ere glaciare, cu ajutorul unui program pe computer.

Omul de Neanderthal şi omul modern au trăit în aceleaşi zone timp de mii de ani în acea epocă, înainte ca oamenii de Neanderthal să dispară definitiv, în urmă cu 30.000 de ani.

Autorii studiului sugerează că, pe măsură ce cele două subspecii au călătorit împreună în căutarea resurselor de hrană, oamenii de Neanderthal au fost absorbiţi, treptat, de oamenii moderni, care erau mult mai numeroşi, până când au încetat să mai formeze o populaţie distinctă.

Faptul că s-au împerecheat a condus la dispariţia propriei lor specii, a explicat profesorul Julien Riel-Salvatore de la University of Colorado . "În multe privinţe, ei au fost pur şi simplu victimele propriului lor succes", a adăugat savantul american.

Profesorul Michael Barton de la Arizona State University, coordonatorul studiului, a precizat: "Am construit designul teoretic şi metodologic al mediului care a încorporat elemente de feedback cu ajutorul a trei sisteme evoluţioniste: biologic, cultural şi de mediu. Unul dintre rezultatele interesante ale acestui studiu, care a analizat modificările culturale şi cele induse de mediu în comportamentul locuitorilor, ne-a arătat faptul că omul de Neanderthal nu a putut să dispară pentru că ar fi fost mai puţin adaptat decât ceilalţi hominizi care trăiau în timpul ultimei glaciaţiuni, ci deoarece erau la fel de sofisticaţi comportamental ca oamenii moderni".

Noul studiu, publicat în revista ştiinţifică Human Ecology, se potriveşte foarte bine cu rezultatele unor cercetări recente, în urma cărora oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că, prin acele încrucişări, aproximativ 4% din genomul omului modern este moştenit de la cel al omului de Neanderthal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei