Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 nov 2011 - Anul XVI, nr. 266 (4864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Revista Woman's Weekly a împlinit 100 de ani. Ce sfaturi primeau cititoarele în 1911?

Cheltuielile casei şi certurile cu soţul pe această temă, găluştele şi mărirea bustului se numără printre subiectele abordate în primul număr al revistei Woman's Weekly, care sărbătoreşte, în noiembrie, 100 de ani de existenţă, relatează dailymail.co.uk.

În 1911, revista s-a lansat, la preţul de un penny (pe atunci a 240-a parte dintr-o liră sterlină, n.r.), fiind promovată drept o publicaţie pentru toate femeile şi căminele, oferind sfaturi despre orice, de la cum să scapi de kilogramele în plus la ce să porţi şi ce să nu porţi în apropiatul sezon încărcat de sărbători.

Publicaţia britanică Daily Mail a analizat primul număr al revistei, relevând cât de multe şi cât de puţine lucruri s-au schimbat de acum 100 de ani.

Cititorii primului număr Woman's Weekly au râs probabil în hohote citind despre experienţa doamnei Mary Common, al cărei soţ, John, a decis să preia administrarea cheltuielilor casei, după ce i s-a părut prea mare factura cheltuielilor făcute de soţia lui, într-o săptămână, pentru alimente.

"Eu nu pretind că aş putea să fac treaba ta", se enervează Mary. "Presupun că ai vrea să-ţi gătesc şi să fac paturile, să şterg praful şi să frec şi, în general, să fac munca unei servitoare, dar nu ai încredere în mine să îţi cheltuiesc banii în cel mai avantajos mod. Sunt de acord! Fă singur treburile casnice!", mai spune ea.

Apoi cititorii sunt martori la încercările disperate ale lui John Common de a-i da soţiei o lecţie de management, articolul încheindu-se cu următorul text: "Nu rataţi continuarea acestei poveşti distractive, în următorul număr Woman's Weekly. Vă va amuza de minune pe dumneavoastră şi pe prietenii dumneavoastră".

 

Sfaturi pentru carieră

Domnişoara Margaret Fox, intendentă la Spitalul Prinţul de Wales din Londra, vorbeşte despre alegerile făcute în carieră. "Dorinţa de a curma suferinţa este, din fericire, un instinct divin sădit în inima fiecărei femei şi, când o tânără plină de compasiune a avut şansa, pentru prima dată, să ajute un doctor într-o situaţie de urgenţă şi a fost lăudată pentru prezenţa ei de spirit sau a fost soră medicală pentru un bolnav şi i s-a arătat recunoştinţă pentru serviciile ei, este cât se poate de natural ca experienţa plăcută să o facă să se gândească că nu există ocupaţie mai de dorit în viaţă ca aceea de a avea grijă de bolnavi".

 

Reţete

Înainte ca Nigella Lawson şi Gordon Ramsay să ne înveţe să gătim, femeile cereau sfaturi de la alte femei. Astfel, gospodinele erau invitate să îşi trimită reţetele preferate la revistă, fiind plătite "generos" cu o jumătate de coroană (a opta parte dintr-o liră sterlină, n.r.). O cititoare, V. Handcock, din Norfolk, a trimis o reţetă de găluşte (cu drojdie, praf de copt şi făină) ce puteau fi servite cu sos, înainte de felul principal cu carne, fiind "foarte apreciate de tineri". "Aceste găluşte nu sunt scumpe şi vă ajută să faceţi multe, cu numai puţină carne", spunea aceasta.

 

Poveştile cititorilor

Un anonim povesteşte cum s-a îndrăgostit de femeia pe care a luat-o de soţie. "A fost în urmă cu 12 ani, când începusem să merg la o biserică din East London. Acolo am cunoscut o doamnă invalidă, care trebuia să fie transportată într-un scaun cu rotile. Cea care avea grijă de ea era o tânără de 17 ani. Aceasta a devenit soţia mea. A fost dragoste la prima vedere. Am fost foarte impresionat de felul ei deschis şi mărinimia ei simplă şi cred că asta m-a făcut - la început inconştient - să o iubesc". Apoi i-a făcut curte timp de cinci ani şi sunt căsătoriţi de şase ani, precizează cititorul, "trecând peste încercări cu mila şi călăuzirea lui Dumnezeu, a cărui bunătate i-a adus împreună şi în care au avut mereu încredere".

 

Anunţurile de vânzare / cumpărare

În prezent, "cumperi unul, primeşti unul gratis", dar şi în 1911 oamenilor le plăcea să dea de un chilipir. Pentru un pachet de pudră de şampon sau de săpun de toaletă cumpărat, primeai, "absolut gratuit", odorizant pentru mănuşi, batiste etc.

 

Sfaturi pentru slăbit

Acum 100 de ani, nu se vorbea despre "celulită", ci despre "grăsime în plus". Într-un articol pe acest subiect, se vorbeşte despre "un minunat tratament" de urmat acasă, numit Anipon, despre care se spunea că ar conţine "ingrediente vegetale practic inofensive" şi că vor duce la pierderea în greutate, între 200 şi 1.300 de grame în primele 24 de ore.

 

Modă

Pentru a avea o rochie de sărbători, femeile puteau comanda modelul dorit. Despre modelul 15.685 se spune că va arăta "cât se poate de distins şi elegant, cu garnitură de velur" şi că "este o rochie atât de uşor de întreţinut acasă". Cititoarelor li se indica însă că, pentru modelul 15.685, talia nu poate depăşi 66 de centimetri.

 

Mărimea bustului

În prezent, există operaţiile estetice, însă, în urmă cu 100 de ani, femeile recurgeau la masaj, creme, cupe de lemn, dietă şi chiar pastile pentru a avea forme mai atrăgătoare. O femeie care a recurs la un tratament promovat pe atunci pentru mărirea bustului - "Luxurious Bust Development, Rested Nerves and Perfect Health plan" (plan de dezvoltare a unui bust voluptuos, menţinând o perfectă stare de spirit şi de sănătate) - spune: "Până să aflu acest vechi secret pentru favorizarea dezvoltării bustului, de care mă bucur astăzi, mărturisesc că oamenii m-au privit mereu ca pe o femeie lipsită de forme. Hainele nu-mi veneau bine şi nu primeam admiraţia pe care o femeie o apreciază atât de mult".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revista Woman's Weekly a împlinit 100 de ani. Ce sfaturi primeau cititoarele în 1911?.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revista Woman's Weekly a împlinit 100 de ani. Ce sfaturi primeau cititoarele în 1911?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei