Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 oct 2011 - Anul XVI, nr. 239 (4837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arheologii dezmint că Taj Mahal ar fi în pericol de prăbuşire

Arheologii care supraveghează lucrările de prezervare a celebrului mausoleu indian Taj Mahal au dezminţit vineri informaţiile vehiculate recent în presă potrivit cărora monumentul s-ar putea prăbuşi în următorii ani, din cauza stării proaste a fundaţiei de lemn, relatează AFP.

Parlamentarul Ramshankar Katheria din Agra, oraşul din nordul Indiei unde se află Taj Mahal, a fost citat de cotidianul britanic Daily Mail spunând că monumentul s-ar putea prăbuşi în următorii doi până la cinci ani, în absenţa unor eforturi pentru conservarea sa.

Însă Centrul de arheologie din India (ASI), care a desfăşurat o lucrare amplă de curăţenie la Taj Mahal în 2007, a respins vineri aceste predicţii.

"Se fac teste în mod regulat şi diferitele agenţii, printre care şi Centrul naţional de arheologie, nu au adus niciodată în discuţie un asemenea pericol", a spus arheologul-şef de la ASI, I.D. Dwivedi.

Pe de altă parte, Ramshankar Katheria a dezminţit faptul că ar fi prezis prăbuşirea mausoleului în maxim cinci ani, însă a mărturisit că, de mai multe ori, le-a împărtăşit unele temeri privind supravieţuirea monumentului premierului Manmohan Singh şi preşedintei Indiei Pratibha Patil.

"Cer o anchetă la nivel înalt pentru a fi analizat pericolul sever în care se află structurile din lemn din fundaţia de la Taj", a spus parlamentarul. El apreciază că structurile din lemn se degradează din cauza scăderii nivelului apei din râul pe care este construit Taj Mahal.

"Această minune arhitecturală îşi pierde strălucirea şi dacă acest lucru persistă, minaretele ar putea şi ele să se prăbuşească, deoarece fundaţia lor din lemn - de sub fântâni - a început să putrezească, din cauza lipsei de apă. Nimeni nu a avut voie în ultimele trei decenii să coboare pentru a verifica fundaţiile", a declarat Ramshankar Katheria săptămâna aceasta, potrivit indiatimes.com.

Profesorul Ram Nath, o autoritate în istoria monumentului Taj Mahal, a spus: "Taj Mahal stă pe malul râului Yamuna, care acum a secat. Acest lucru nu a fost prevăzut niciodată de constructori. Râul reprezintă un element constitutiv al designului său arhitectural şi dacă râul moare, atunci Taj Mahal nu poate să supravieţuiască".

Celebrul mausoleu din marmură este una dintre cele mai mari atracţii turistice ale Indiei, aducând patru milioane de turişti în fiecare an, în oraşul Agra din nordul ţării.

Taj Mahal a fost construit de împăratul mogul Shah Jahan, în amintirea soţiei sale Mumtaz Mahal, care a murit la naştere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arheologii dezmint că Taj Mahal ar fi în pericol de prăbuşire.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arheologii dezmint că Taj Mahal ar fi în pericol de prăbuşire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei