Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 sep 2011 - Anul XVI, nr. 224 (4822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mit spulberat: Berea nu îngraşă

Consumul moderat de bere, respectiv până la trei pahare pe zi pentru bărbaţi şi maximum două pentru femei, reduce riscul bolilor de inimă, al osteoporozei, al demenţei, berea fiind recomandată şi în diete, specialiştii precizând că aceasta nu îngraşă.

Cercetările arată că berea consumată în cantităţi moderate are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sănătate, inclusive asupra reducerii riscului de boli cardiovaculare (cauza principală a morţii şi invalidităţii în rândul adulţilor în Europa), diabet, osteoporoză. Consumul moderat de bere are, de asemenea, un rol vital în calitatea vieţii multora dintre consumatori.

Medicul pediatru spaniol Hernandez Aguilar sfătuieşte femeile gravide să bea zilnic 500-600 de mililitri de bere fără alcool, deoarece aceasta conţine antioxidanţi care fac bine copilului, reducând riscul de screloză, obezitate, cancer.

"Berea, o băutură sănătoasă şi o componenţa sănătoasă a dietei de mii de ani, nu este numai bună de băut, dar consumată moderat se poate încadra perfect (şi poate aduce chiar beneficii) în dietă şi stilul sănătos al unui adult. Sutele de tipuri de bere, care sunt produse în întreagă Europa, au în comun acelaşi efect benefic asociat cu conţinutul de alcool, precum şi potenţialele beneficii ale materiilor prime din care este fabricată berea", a fost concluzia specialiştilor din mai multe ţări europene în cadrul simpozionului "Berea şi sănătatea" desfăşurat la Bruxelles..

Potrivit specialiştilor, 58 la sută dintre englezi spun că vinul este mai bun pentru sănătate decât berea (18 la sută), 28 la sută dintre olandezi se arată surprinşi să afle că un pahar de bere are aceleaşi efecte asupra sănătăţii că şi vinul, 35 la sută dintre olandezi spun că nu consumă bere pentru că îngraşă, iar 85 la sută consideră că are foarte multe calorii. Chiar şi spaniolii sunt sceptici în această privinţă, 79 la sută dintre ei considerând că berea îngraşă chiar şi atunci când este consumată moderat, iar peste jumătate dintre englezi cred că berea are cele mai multe calorii dintre băuturile alcoolice.

 

Efectele adverse se asociază în principal cu consumul exagerat

Specialiştii spanioli spun că în Spania berea este consumată în egală măsură că şi vinul, însă este încă nevoie ca oamenii să fie educaţi în ceea ce priveşte beneficiile acestei băuturi asupra sănătăţii. 11 la sută dintre spanioli cred că berea ajută la prevenirea osteoporozei, 14 la sută că ajută la prevenirea bolii Alzheimer, 23 de procente cred că berea fără alcool este bună pentru sănătate, iar 33 la sută că este bună pentru gravide.

Berea conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi esenţiali care provin din materiile prime şi care, împreună contribuie la o dietă sănătoasă. Efectele adverse se asociază în principal cu consumul exagerat, dar în cazul anumitor persoane, în special minori, chiar consumul moderat poate fi dăunător, potrivit specialiştilor.

Aceştia spun că a bea moderat înseamnă a bea în limitele impuse de sănătatea ta, de societatea în care trăieşti şi de obligaţiile tale faţă de familie şi de prieteni, adică unul până la trei pahare pe zi pentru cei mai mulţi dintre bărbaţi. Femeile sunt mult mai sensibile la alcool şi lor le este recomandat să consume mai puţin decât bărbaţii, respectiv unul până la două pahare pe zi.

Abţinerea de la consumul cantităţii zilnice permise, pentru a recupera la o petrecere la sfârşit de săptămână[ nu este deloc un "obicei" sănătos, spun specialiştii.

O analiză statistică recentă a 34 de studii din întreaga lume a relevat că un consum moderat de alcool (până la patru pahare - 40 de grame - pe zi la bărbaţi şi două - 20 de grame - la femei) conduce la o reducere a mortalităţii premature de până la 18 la sută, comparativ cu abstinenţii şi cu cei care consumă alcool în exces.

Dovezile confirmă faptul că un stil de viaţă care include consumul uşor şi moderat de băuturi alcoolice poate proteja organismul de multe afecţiuni, cum sunt diabetul, osteoporoza şi demenţa.

 

Vinovată fără vină

"A existat până acum presupunerea eronată că berea este responsabilă pentru mare parte din epidemia de obezitate, berea primind astfel o cantitate disproporţionată de vină", a spus doctorul Arne Astrup din Danemarca.

Potrivit acestuia, această teorie este demonstrat acum ca fiind nejustificată în ceea ce priveşte consumul mic până la moderat de alcool.

Este important de remarcat faptul că orice beneficiu de acest fel dispare la un nivel de consum care depăşeşte trei pahare pe zi, iar studiile confirmă faptul că alcoolul consumat în cantităţi excesive (indiferent de tipul băuturii) este asociat cu creşterea în greutate şi obezitatea abdominală (un factor mai mare de risc pentru bolile cardiovasculare). Studiile au arătat că cei care consumă cantităţi mici de alcool regulat (zilnic) sunt mai slabi decât cei care consumă cantităţi mai mari de alcool ocazional. S-a demonstrat însă că alcoolul poate cauza câteva forme de cancer şi, deşi acestea sunt asociate în principal consumului exagerat de alcool, dovezile nu indică un "plan de siguranţă" dincolo de care riscul să dispară. Consumul de alcool a fost asociat în special cu un risc ridicat al cancerului de sân şi pare a fi un factor de risc în debutul gutei. Unii specialişti indică faptul că la nivel de populaţie, eliminarea în totalitate a băuturilor alcoolice nu este recomandată, întrucât ar putea să crească riscul bolilor cardiovasculare.

Berea este fabricată din materii prime nutritive, malţ de orz, cereale, hamei, drojdie de bere şi apa. Toate acestea contribuie la o dietă sănătoasă şi echilibrată, susţin specialiştii europeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mit spulberat: Berea nu îngraşă.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mit spulberat: Berea nu îngraşă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei