Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 sep 2011 - Anul XVI, nr. 220 (4818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pene de dinozaur, descoperite în răşină fosilizată, în Canada

Pene care au aparţinut unor specii de dinozauri şi păsări, bine conservate şi datând din urmă cu 80 de milioane de ani, au fost descoperite în răşină fosilizată, în Canada, au anunţat, joi, paleontologii de la Universitatea Alberta, informează AFP.

Această varietate arată că stadii diferite în evoluţia penelor existau deja în acea perioadă de la sfârşitul cretacicului şi că ele îndeplineau o serie de funcţii atât la dinozauri, cât şi la păsări, au explicat cercetătorii canadieni.

Răşina în care au rămas prinse cele 11 feluri de pene a permis conservarea detaliilor microscopice şi chiar a culorilor, care mergeau de la negru până la maro.

Unele dintre aceste pene au aparţinut unor dinozauri nezburători, iar altele, unor păsări foarte asemănătoare cu cele din zilele noastre, au declarat autorii studiului, publicat în revista Science din 16 septembrie.

Nicio fosilă de dinozaur sau de pasăre, asociată direct cu aceste pene, nu a fost descoperită în regiunea lacului Grassy, de unde provine acea răşină fosilizată. Comparaţiile realizate cu penele fosilizate descoperite în roci lasă totuşi să se înţeleagă că unele dintre acele pene au aparţinut unor dinozauri nezburători.

Este vorba de mici teropode, o familie de dinozauri carnivori.

În ceea ce priveşte penele de păsări, ele seamănă foarte mult cu cele ale unei păsări din timpurile moderne, corcodelul (Podicipediformes), care este capabil să înoate sub apă.

Penele au fost descoperite în vasta colecţie de chihlimbar a Muzeului Royal Tyrell din sudul provinciei canadiene Alberta, ce provine din zăcământul de chihlimbar canadian din apropiere de lacul Grassy.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pene de dinozaur, descoperite în răşină fosilizată, în Canada.
 Vizualizări articol: 460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pene de dinozaur, descoperite în răşină fosilizată, în Canada0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei