Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 sep 2011 - Anul XVI, nr. 210 (4808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel mai mic motor electric din lume, realizat dintr-o singură moleculă, creat de savanţii americani

Cel mai mic motor electric din lume, realizat dintr-o singură moleculă, a fost creat de cercetătorii de la Tufts University, din statul american Massachusetts, informează bbc.co.uk.

Motorul, creat dintr-o singură moleculă, are o mărime care echivalează cu a miliarda parte dintr-un metru, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Nature Nanotechnology.

Minusculul motor poate avea aplicaţii diverse, atât în nanotehnologie, cât şi în medicină.

Mici rotoare fixate pe molecule unice au mai fost prezentate de cercetători în trecut, dar motorul realizat de savanţii de la Tufts University este primul de acest tip care poate fi acţionat cu ajutorul curentului electric.

"Oamenii au descoperit deja în trecut că pot să facă motoare acţionate de lumină sau de reacţii chimice, însă problema constă în faptul că în acest fel miliarde de astfel de motoare sunt acţionate în acelaşi timp", a spus Charles Sykes, profesor de chimie la Tufts University, coordonatorul echipei care a pus la punct această invenţie.

"Ceea ce este interesant la motorul nostru electric este faptul că poţi să te minunezi şi să urmăreşti mişcarea unui singur motor şi să vezi cum se comportă el în timp real", a adăugat savantul american.

Molecula de metil-sulfat de butil a fost plasată pe o suprafaţă curată de cupru, unde unicul ei atom de sulf a acţionat ca un pivot.

Savanţii americani au folosit un tip special de microscop electronic pentru a induce o sarcină electrică în motor şi pentru a fotografia molecula pe măsură ce aceasta se învârtea

Molecula se învârtea în ambele direcţii, cu o viteză de 120 de rotaţii / secundă.

Prin mici modificări aduse acestei molecule, oamenii de ştiinţă ar putea să o folosească în viitor pentru a genera o anumită radiaţie cu microunde sau pentru a cupla aceste molecule pentru a crea sisteme nanoelectromecanice.

Astfel de dispozitive ar putea fi folosite în medicină, pentru a transporta în mod controlat un anumit medicament către o anumită zonă din organism.

Până atunci, Charles Sykes şi echipa lui de cercetători au contactat deja Guinness Book of World Records pentru ca invenţia lor să fie oficial recunoscută drept cel mai mic motor electric din lume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mic motor electric din lume, realizat dintr-o singură moleculă, creat de savanţii americani.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai mic motor electric din lume, realizat dintr-o singură moleculă, creat de savanţii americani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei